Noi dovezi susţin că alimentaţia poate cauza acneea

Un studiu realizat de studenţii la medicină din ultimul an de la Universitatea din Melbourne a concluzionat faptul că apariţia acneei are legătură, pe lângă stres, şi cu tipul de alimente consumate.

Specialiştii spun că aproximativ la 80% dintre oameni vor dezvolta acnee la un moment dat, notează CSID.

Asociaţia Britanică a Dermatologilor afirmă faptul că există o varietate largă de dovezi conform cărora multe alimente cauzează acnee, cum ar fi ciocolata si fast food-ul. O nouă carte scrisă de doi dermatologi – Perfect Clear: Ghidul perfect pentru piele sănătoasă – aduce în discuţie faptul că restricţionarea carbohidraţilor rafinaţi (cum ar fi zahărul, faina albă şi pastele albe) pot reduce acneea.

O cercetare publicată în British Medical Journal arată de asemenea faptul că o dietă bogată în lactate, în special laptele degresat, poate creşte severitatea acneei.

Acneea este cauzată de blocarea glandelor producătoare de ulei din piele, ceea ce duce la puncte negre, roşeaţă şi pete cu puroi în cazul în care bacteriile se infiltrează în zonă. Producţia de ulei (sebum) este crescută de hormonii sexuali dând naştere acneei din perioada adolescenţei. Acneea nu este cauzată de pielea murdară. Dieta, însă, poate avea un rol, chiar dacă unul mic.

Soluţia?

Laptele poate creşte apariţia acneei, deoarece hrana animală include hormoni sexuali – aceştia stimulând producţia de sebum. Academia Americană a Dermatologilor a cules o serie de date care sugerează faptul că un stil de viaţă ce conţine alimente cu un indice glicemic crescut poate fi asociat cu apariţia acneei.

Dar, de asemenea, datele sugerează că dovezile nu sunt suficient de puternice pentru a-i sfătui pe oameni să îşi schimbe dieta. Desigur, nu ar trebui să mâncăm glucide rafinate oricum – pentru că, indiferent dacă acneea apare sau nu, acestea pot produce alte boli precum diabet zaharat, hipertensiune sau obezitate.

De asemenea, stresul s-a dovedit a fi un factor destul de important în apariţia acneei, în special în adolescenţă, atunci când un surplus de hormoni provenit din stres poate accelera apariţia acesteia.