Recomandări editoriale

carti.Marius Chivu
Sfârşit de  sezon
Editura Polirom

 

Vizuale, cinematografice, povestirile ce compun volumul isi plaseaza cu predilectie actiunea in cotidian: cel al orasului, marcat de insingurare, sau al unei lumi rurale privite cu nostalgie si cu constiinta acuta a disparitiei sale ineluctabile. Solitari, eroii se cauta pe ei insisi, il cauta pe celalalt, dar cel mai adesea asteapta ceva: sa vina zorii ca sa plece la spital, sa se termine o petrecere pentru a regasi in pat trupul fierbinte al femeii, sa primeasca un SMS sau un telefon de impacare… Violenta, moartea par sa pindeasca permanent o existenta fragila, intr-un univers in care prietenia si erosul pot construi punti salvatoare intre individualitati. Cu indrazneli de limbaj pe care unii le vor considera socante, prozele din Sfirsit de sezon sint din aceasta perspectiva o elocventa ilustrare a sensibilitatii contemporane.

 

Henry James
Daisy Miller
Editura Humanitas

 

„Daisy era total nesofisticată: doar o drăgălaşă americană amatoare de flirt. Winterbourne se simţea aproape recunoscător că descoperise formula care i se putea aplica domnişoarei Daisy Miller.
Se rezemă de speteaza băncii; remarcă în sinea lui că fata avea cel mai încântător nas pe care-l văzuse vreodată; se întrebă care să fi fost normele de conduită şi până la ce limite se putea ajunge într-o legătură cu o drăgălaşă americană amatoare de flirt. Curând se dovedi că era tocmai pe cale să afle.“

 

Ana Selejan
Literatura in totalitarism. 1959-1960. La rascruce de generatii
Editura Cartea Românească

 

Literatura in totalitarism. 1959-1960. La rascruce de generatii incheie procesul de documentare si studiere sine ira et studio a fenomenului literar romanesc din perioada 1949-1960. Cartile Anei Selejan despre realismul socialist, cele sase volume ale Literaturii in totalitarism aparute incepind din anul 1994 si cele despre preistoria lui (Tradarea intelectualilor si Reeducare si prigoana), sint primele de acest gen in spatiul literaturii est-europene. Ele constituie cele mai pretioase instrumente, indispensabile pentru cunoasterea si aprofundarea realismului socialist – care a marcat politic istoria literaturii si a functionat ca o frina in evolutia ei. Cu fiecare reeditare, ele devin o valoroasa sursa de documente si imbold spre cercetare pentru noile generatii de istorici literari si cititori.

„Mirarea mea continua, pe parcursul documentarii, a fost aceasta: cum o masa mare de scriitori (si ceilalti artisti) de virste si valori literare diferite au putut fi dirijati spre o creatie straina de legile si functiile esteticului de o mina de critici si ideologi literari, toti tineri, toti patimasi, toti fara opera, atenti la pastrarea puritatii politice si la difuziunea larga a paradigmei, bucurosi sa fie „rotite” eficiente in mecanismul ideologizarii publicului prin scrieri (Paul Georgescu, Ion Vitner, Ov.S. Crohmalniceanu, Radu Popescu, Savin Bratu, Mihail Petroveanu, M. Gafita, Andrei Baleanu, N. Tertulian, M. Novicov, Georgeta Horodinca s.a.), si cum se conforma aceasta masa de creatori la toate sugestiile aberante ale acestora.” (Ana Selejan)

 

Robert Kiyosaki si Emi Kiyosaki (Venerabila Tenzin Kacho)
Frate bogat, soră bogată
Doua cai diferite catre Dumnezeu, bogatie si fericire
Editura Curtea Veche

 

DOUĂ VIEŢI, DOUĂ CĂLĂTORII
Iată-i împreună, după ce au fost de atâtea ori departe unul de celălalt, frate şi soră, descoperind bogăţiile vieţii. Frate bogat, soră bogată combină într-o singură carte două poveşti adevărate, pline de tâlc şi de înţelepciune, de întâmplări reale şi de sentimente adevărate, inspirate de vieţile lui Robert Kiyosaki şi Emi Kiyosaki (Venerabila Tenzin Kacho). Această carte întăreşte credinţa în puterea ţelului ales, în importanţa trecerii la acţiune şi în capacitatea de a depăşi obstacole în drumul către o viaţă bogată.
În 1962, Statele Unite detonau o bombă atomică lângă o insulă din sudul Oceanului Pacific. Începând din acel moment, doi oameni, născuţi din aceiaşi părinţi, crescuţi în aceeaşi familie şi educaţi la fel în copilărie, vor începe să caute, pe drumuri diferite, calea către Dumnezeu, bogăţie şi fericire. Robert avea să ajungă un antreprenor cunoscut în toată lumea, autor de cărţi şi mentor în domeniul financiar. Emi a devenit o respectată călugăriţă budistă, ea însăşi autoare de cărţi şi mentor în domeniul spiritual.
Destinele i-au dus departe de Big Island din Hawaii, până în Golful Cam Ranh din Vietnam, în comunităţile hipiote din Haight-Ashbury şi în mănăstiri din India, dar şi la întâlniri private cu dr. R. Buckminster Fuller, în prezenţa Sfinţiei Sale Dalai Lama şi, în cele din urmă, unul către celălalt. Robert s-a confruntat cu moartea în război, iar Emi în spitale, învingând cancerul. Amândoi şi-au asumat riscuri, au făcut greşeli, şi-au învăţat lecţia şi şi-au găsit propriile adevăruri. Amândoi au descoperit pacea, fericirea şi bogăţia – lucruri pe care le poate căpăta fiecare, dacă îşi trăieşte aşa cum se cuvine viaţa pentru care a fost menit.
Această carte îi inspiră pe cititorii aflaţi în căutarea propriilor adevăruri, a scopului existenţial şi a bogăţiei financiare şi spirituale.

 

Alexander Söderberg
Prietenul andaluz
Editura Trei

 

Când Sophie Brinkmann îl cunoaşte pe Hector Guzman, viaţa ei se află într-un impas. Misteriosul bărbat o cucereşte pe loc. Totuşi, Sophie află repede că înfăţişarea lui e înşelătoare: Guzman ascunde lucruri sinistre.Hector Guzman este şeful unei organizaţii criminale internaţionale, cu o filieră specializată în trafic de arme şi droguri, care se întinde din Europa până în America de Sud. Brusc, Sophie se trezeşte prinsă într-un hăţis de ambiguitate morală, obsesii terifiante şi tactici diabolice.