Alianța Nord-Atlantică va continua să sprijine eforturile României și ale celorlalte țări riverane Mării Negre, a declarat președintele Klaus Iohannis luni, la Constanța, în deschiderea manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Marinei Române.
Șeful statului a subliniat că prin noua postură consolidată de descurajare și apărare a NATO, teritoriul statelor membre este protejat împotriva oricăror amenințări, inclusiv la adresa liniilor de comunicații navale și a căilor maritime.
„Ca Aliat activ implicat în demersurile și acțiunile NATO, România va urmări, în continuare, consolidarea securității și apărării pe dimensiunea maritimă. În anul 2017 vom continua exercițiile și activitățile de pregătire, la un nivel superior de complexitate, împreună cu Aliații și cu partenerii din regiunea Mării Negre. Este un obiectiv pe care l-am asumat și care a fost agreat la summitul de la Varșovia. Pentru a-și îndeplini misiunile, Forțele Navale Române au nevoie cu prioritate de dotări corespunzătoare și de creșterea nivelului de interoperabilitate”, a spus președintele.
Klaus Iohannis a amintit că la Summitul NATO de la Varșovia, care a avut loc în luna iulie, s-a afirmat importanța strategică a Mării Negre pentru Alianță, similară celei a Mării Baltice și a Atlanticului de Nord și, pentru prima dată, a fost adoptat un document privind evaluarea politico-militară cu regularitate a mediului de securitate în regiune.
„La aceste decizii strategice cu relevanță majoră pentru securitatea României, se adaugă un pachet complex de măsuri de apărare în domeniile terestru, aerian și maritim, precum și o serie de opțiuni pe dimensiunile aeriană și navală pentru o prezență NATO în regiunea Mării Negre”, a precizat președintele Iohannis.