Deputatul PNL Diana Tuşa a comentat, miercuri, declaraţia Adrianei Săftoiu care afirma că ar vrea să le ceară candidaţilor un eseu privind motivaţia de a candida, care să fie scris cu „gramatica din dotare”, afirmând că liberalii nu sunt agramaţi sau reduşi mintal aşa cum sugerează colega ei. La rândul lui, deputatul PNL Radu Zlati a reacţionat, pe Facebook: ”Nu mă simt umilit, dar este inaplicabilă”.
“Nu am înţeles niciodată, şi nici nu cred că o să pot înţelege, ce-i determină pe unii să-şi umilească colegii, care este motivaţia lor interioară pentru a face acest lucru… Mai mult, nu înţeleg de ce să îi supui unor umilinţe publice în condiţiile în care, ştim cu toţii, listele sunt deja bătute în cuie, e drept! criteriile de desemnare încă nu…”, a declarat deputatul PNL Diana Tuşa, în replică la postarea Adrianei Săftoiu.
Diana Tuşa a susţinut că liberalii nu sunt nici „agramaţi”, nici „asistaţi social” cum declară purtătorul de cuvânt al PNL.
“Colegii mei nu sunt agramaţi, reduşi mintal sau asistaţi sociali, cum sugerează doamna Săftoiu. Unii dintre ei chiar lucrează la Programul de Guvernare al PNL. Să înţelegem că acest program este făcut de agramaţi şi de oameni fără ocupaţie???”, a scris Tuşa.
Diana Tuşa şi-a încheiat intervenţia pe Facebook printr-un post-scriptum prin care i-a întrebat pe Ovidiu Raeţchi, Cătălin Predoiu, Radu Zlati, Eugen Nicolăescu, precum şi pe alţi liberali “dacă se bagă la un eseu”.
“P.S. Chiar dacă nu m-am înscris în simulacrul ”competiţiei interne” pentru un nou mandat, sunt gata oricând să particip la un concurs de gramatică a limbii române cu fostul purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu, doamna Săftoiu Adriana. #OvidiuRaeţchi, #CatalinPredoiu, #RaduZlati, #AndreeaPaul,#MihaiVoicu, #GheorgheIalomitianu, #AlinaGorghiu, #DanielGheorghe,#SulfinaBarbu, #RăzvanMironescu, #HoriaCristian, #AncaBoagiu,#DanCristianPopescu, #EugenNicolaescu, vă băgaţi la un ”eseu”?”, a întrebat Diana Tuşa.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, a declarat că se gândeşte la posibilitatea de a le cere candidaţilor să scrie un eseu despre pentru care vor să candideze la alegerile parlamentare.
”Mă gândesc cum ar fi să am posibilitatea să le cer tuturor celor care vor să candideze să scrie un eseu despre motivul pentru care vor să candideze încă o dată sau prima dată. Fără să fie ajutaţi de un consilier, de un prieten, de goagăl. Să scrie ei, simplu, care cred că le este misiunea. Cu gramatica din dotare, fără să fie obligaţi să gloseze pe teme filosofice de morală politică”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, pe Facebook.
Adriana Săftoiu a afirmat că electoratul ar aprecia sinceritatea celor care vor recunoaşte că fără un loc în Parlament nu mai au nici un loc de muncă
“Electoratul ar aprecia măcar sinceritatea lor, chiar şi a celor care vor recunoaşte că fără un loc în Parlament nu mai au nici un loc de muncă. Cetăţenii au dreptul să ştie cum îşi prefigurează misiunea viitorii candidaţi. De ce mai vor încă o dată în Parlament sau pentru prima dată”, a conchis Adriana Săftoiu.
Deputatul PNL Radu Zlati a reacţionat, pe Facebook, la postarea Adrianei Săftoiu care afirma că ar vrea să le ceară candidaţilor un eseu care să fie scris cu „gramatica din dotare”, afirmând că este inaplicabilă, deoarece nu se pot stabili criterii de evaluare unitare a „producţiei” eseistice.
”Întrucât colega Diana Tuşa m-a etichetat în articol, mă simt dator cu un răspuns şi câteva precizări. Nu mă simt umilit şi nu am nimic împotriva propunerii Adrianei Săftoiu; către sfârşitul mandatului meu am oricum de gând să scriu ceva pe această temă, şi o voi face fără consilieri, bibliografie externă şi talente închiriate. În schimb propunerea, în sine, o găsesc ca fiind inaplicabilă – excede statutului, nu se pot stabili criterii de evaluare unitare a „producţiei” eseistice, etc. Dacă listele sunt bătute în cuie înainte de comunicarea criteriilor de alcătuire a lor, ar fi un fapt extrem de grav – şi oricare ar fi personalităţile de pe poziţiile eligibile, faptul că sunt fericitele opţiuni ale unor simple expresii de voinţă iar nu rezultatul unui proces decizional bazat pe criterii transparent asumate de către organizatori şi competitori, nu va aduce un plus de valoare grupului parlamentar PNL”, a scris Zlati pe contul său de Facebook.
El este de părere că problema candidaturilor este mult mai complexă.
”Pe de altă parte, problema candidaturilor este mult mai complexă decât aceea a reflectării, în scris, a voinţei de a candida (de ce în scris şi nu în cadrul unui interviu, de pildă) şi a motivaţiilor care stau în spatele acestei voinţe. Adriana Săftoiu ştia prea bine că propunerea, în sine, este irealizabilă – de aici şi formula „cum ar fi să am posibilitatea” – dar a aruncat o temă de discuţie în spaţiul public şi cel intern, al partidului. Iar faptul că eu şi alţii găsim de cuviinţă să răspundem provocării, îl găsesc util în contextul în care, pe cât se poate, PNL încearcă de la o vreme să facă <<un altfel de politică>>”, conchide deputatul liberal.