SUA își exportă democrația în lume ca pe niște „pliculețe de cafea”, a declarat fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, într-un interviu acordat agenției de presă Interfax, cu ocazia împlinirii vineri a 25 de ani de la puciul din august de la Moscova.
În interviul publicat pe site-ul Interfax, Gorbaciov susține că Occidentul, inclusiv Statele Unite, nu doreau ca Uniunea Sovietică să devină un stat democratic puternic. „O astfel de Uniune ar fi fost garantul că politica de măsuri unilaterale și politică de dominație a SUA nu ar fi existat (…). Scopul lor a fost să nu facă posibilă — ca și acum în Rusia — crearea unui stat democratic puternic”, consideră acesta. „Numeroși politicieni americani au văzut atunci în Gorbaciov un obstacol în calea planurilor lor, mizând pe Boris Elțin”, a opinat el.
„Amintiți-vă, atunci când URSS s-a prăbușit, care a fost reacția Occidentului la acest tragic eveniment! Ei au spus: ,,Dumnezeu însuși ne-a trimis asta!,,”, a declarat fostul secretar general al PC al Uniunii Sovietice.
În opinia sa, Statele Unite încearcă și în prezent să ducă o astfel de politică. „La vremea respectivă, le-am spus americanilor: încercați să impuneți democrația voastră oamenilor din diferite țări, o exportați ca pe pliculețele de cafea, dar oamenii trebuie să-și facă propria alegere. Dar ei au continuat și continuă să ducă o astfel de politică externă. Chiar și președintele Obama, ales în mod democratic și care se bucură de o autoritate considerabilă în țara sa, nu a reușit să schimbe acest curs privind impunerea soluțiilor unilaterale. Dar mă îndoiesc că aceasta este ceea ce a vrut”, a afirmat fostul lider sovietic.
Referitor propriu-zis la puci, Gorbaciov a amintit că el a plecat în vacanță nu în ajunul loviturii de stat din august, ci înaintea semnării noului tratat de restructurare al URSS, destinat să reformeze Uniunea Sovietică, iar forțelor conservatoare de la vârful conducerii sovietice le-a fost teamă tocmai de aceste reforme.