Specialiştii susţin că dinţii de lapte reprezintă o sursă bogată de celule stem, acesta fiind şi motivul pentru care îi îndeamnă pe părinţi să nu arunce dinţii de lapte după ce au căzut. Acest fapt a fost demonstrate de un studiu efectuat în anul 2003, potrivit unui comunicat de presă primit la redacţia www.sanatateatv.ro.
„Acest lucru înseamnă că dacă mai târziu în viață, un copil are nevoie de țesut înlocuitor indiferent de motiv, atunci celulele stem din dinții de lapte pot fi folosite pentru a crește țesutul necesar. Potențial, practica de stocare a dinților de lapte ar putea salva vieți și trata o varietate de boli”, a explicat dr. Andra Custură, medic stomatolog în cadrul unei clinici private, în comunicatul de presă.
Pentru ca celulele stem din dinții de lapte să fie viabile trebuie respectate anumite reguli. Astfel, dinţii copiilor trebuie să fie păstrați în stare proaspătă şi să fie integri, adică să nu fie afectaţi de carie sau de infecţii.
„Celulele stem se degradează şi îşi pierd eficacitatea în timp dacă nu sunt stocate şi depozitate corect! În străinătate părinții pot folosi servicii specializate pentru a păstra în mod corespunzător dinții copiilor lor. Dinții de lapte sunt plasați într-un seif cu azot lichid de crioconservare și în acest caz celulele stem vor rămâne intacte și utilizabile peste ani de zile. Sper că vom reuşi să facem şi noi aşa ceva în România şi că educaţia medicală va creşte şi la noi în ţară şi vor fi din ce în ce mai mulţi oameni atenţi la aceste detalii care pot salva viaţa în anumite situaţii de criză”, a adăugat dr. Andra Custură.
În cazul în care copilul devenit adult va avea nevoie de celule stem, atunci dinții de lapte vor fi luaţi din seiful de depozitare și vor fi transportaţi la medicul care va extrage celulele stem.