Breaking News

Stocurile de Lanvis, medicament pentru leucemie, sunt aproape terminate; Ministerul Sănătăţii promite alt furnizor

 

Ministerul Sănătăţii a confirmat, luni, că stocurile de Lanvis, un medicament folosit în tratarea leucemiei, sunt aproape epuizate, urmând ca instituţia să caute în regim de urgenţă un nou furnizor. Reprezentanţii bolnavilor de cancer transmit însă că probleme ar fi şi cu alte citostatice.

În spitalele din România există un deficit de Lanvis, un medicament esenţial în tratarea leucemiei, iar Ministerul Sănătăţii urmează să caute un nou furnizor, având în vedere că problema nu este numai în România, a explicat pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.

„E o problemă de producător care nu acoperă necesarul nici în alte state europene, nu numai în România. Notificarea de probleme de producţie datează de anul trecut, iar estimarea de reluare a furnizării este 2017. Ultima tranşă din acest medicament a fost adusă în ţară pe autorizaţie de nevoi speciale. Săptămâna trecută, joi, Ministerul Sănătăţii a fost informat de către Institutul Fundeni că stocurile de Lanvis sunt aproape terminate. În acest moment, Ministerul Sănătăţii redirecţionează stocurile existente la alte spitale din ţară cu flux mai mic de pacienţi decât cele din Bucureşti şi caută în regim de urgenţă să achiziţioneze medicamentul de la o altă sursă, pe o nouă autorizaţie de nevoi speciale”, a declarat Colintineanu.

Reprezentanţii bolnavilor de cancer spun însă că problema nu este numai cu medicamentul Lanvis, dar şi cu alte citostatice.

„Lipsesc foarte multe citostatice, inclusiv Tamoxifenul la care ministerul a dat garanţii încă de a doua zi că se va găsi în toate farmaciile din ţară, dar este o minciună, avem dovezi. Ne spun pacienţii că nu există Tamoxifen. În altă ordine de idei, lipsa citostaticelor din secţia de hemato-oncologie a fost sesizată prin documente încă din luna aprilie, iar documentele depuse la Ministerul Sănătăţii, atât de noi cât şi de Societatea Română de Hematologie, au rămas fără răspuns. Criza citostaticelor nu e de ieri de azi, e de ani de zile şi aici se vede clar faptul că politica Ministerului este dezastruoasă. Unele medicamente ori pleacă la exportul paralel, fiind cele mai ieftine din Europa, iar altele nu se mai justifică economic”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.

UNIFARM, compania naţională care se ocupă de distribuirea medicamentelor, transmite că Tamoxifenul nu lipseşte de pe piaţă.

„Nu lipseşte Tamoxifenul, oricât de mult ar încerca să pară că există o criză a acestui medicament, nu există. Tamoxifenul este în depozit, se aduce lunar. Există reclamaţii în condiţiile în care multe farmacii nu îl comadă datorită unui adaos comercial foarte mic. Nu le face atractive pentru comandă. Farmaciile preferă să nu îl comande şi să spună că lipseşte. A existat o lipsă dată de faptul că producătorul a anunţat brusc că nu mai poate produce, ni s-a adus nouă la cunoştinţă, iar într-o săptămână şi jumătate am avut Tamoxifenul pe piaţă”, a spus preşedintele UNIFARM.