Daca ati avut vreodata varsat de vant, exista o posibilitate destul de mare ca virusul sa fie inca in corpul dumneavoastra. Virusul varicelo-zosterian poate exista in stare latenta zeci de ani, fara a provoca niciun simptom. La unele persoane, virusul se trezeste si se deplaseaza de-a lungul fibrelor nervoase. Rezultatul este o eruptie cutanata distinctiva si dureroasa, numita zona zoster.
Cum arata eruptia provocata de zona zoster?
Eruptia provocata de zona zoster poate fi un grup distinctiv de vezicule pline cu lichid, aranjate, de cele mai multe ori, intr-o banda in jurul taliei. De aici si termenul de <zona zoster>, termen in latin pentru “curea”. Cu toate acestea, veziculele cauzate de zona zoster pot aparea in orice parte a corpului.
Simtome: inainte de eruptie
Primele simptome de zona zoster apar la una-cinci zile inainte de aparitia eruptiei cutanate. Aceste semne de avertizare se simt in locul in care eruptia se va dezvolta:
- Mancarime
- Furnicaturi
- Sentiment de arsura in zona afectata
- Durere
Alte simptome:
In timp ce durerea localizata si eruptia cutanata sunt semnele distinctive, alte simptome pot include:
- Febra
- Frisoane
- Dureri de cap
- Stomac deranjat
Este zona zoster sau alta afectiune?
Veziculele mici care apar doar pe buze sau in jurul gurii pot fi doar simple blistere, cauzate de virusul herpes simplex. Veziculele care apar dupa drumetii, gradinarit sau petrecerea timpului in aer liber ar putea fi alergii individuale. Daca nu sunteti sigur ce cauzeaza aceste eruptii pe piele, consultati medicul.
Care sunt cauzele aparitiei zonei zoster?
Virusul varicelo-zosterian este vinovat atat de aparitia varsatului de vant, cat si a zonei zoster. Prima oara cand o persoana este expusa la virus, acesta provoaca rani pe scara larga si mancarimi. Virusul nu dispare niciodata. In schimb, se stabileste in celulele nervoase si se poate reactiva ani mai tarziu, provocand zona zoster.
Diagnostic
Un medic poate diagnostica zona zoster doar uitandu-se la eruptiile cutanate. Daca aveti simptomele prezentate mai sus, consultati un doctor specialist, chiar daca credeti ca nu ati avut varsat de vant. Multe cazuri de varsat de vant din copilarie sunt forme usoare si pot trece neobservate, dar virusul persista in organism si se poate reactiva. Pentru a preveni complicatiile, este important sa incepeti chiar cand afectiunea se dezvolta.
Durata
Blisterele cauzate de zona zoster isi formeaza o crusta in aproximativ 7-10 zile si dispar complet in doua-patru saptamani. In cazul persoanelor sanatoase, veziculele nu lasa cicatrici. Cu toate acestea, persoanele cu un sistem imunitar slabit pot dezvolta vezicule care nu se vindeca foarte repede.
Cine este expus la zona zoster?
Oricine a avut varsat de vant poate face zona zoster, dar riscul creste odata cu varsta. Persoanele in varsta de peste 60 de ani au de 10 ori mai multe sanse de a fi afectat. Alti factori care cresc riscul includ:
- Unele medicamente de cancer
- Steroizi
- Stresm pe termen lung sau traumatisme
- Un sistem imunitar slab la boli
Un sfert din adulti dezvolta zona zoster, majoritatea fiind sanatosi.
Este zona zoster o afectiune contagioasa?
Zona zoster este contagioasa, dar nu in modul clasic. Eruptiile de pe pielea unei persoane nu vor declansa un focar in alta persoana, dar aceasta poate provoca, uneori, varsat de vant la un copi. Persoanele care nu au avut varsat de vant sau un vaccin pentru prevenire, poate contacta virusul prin contact direct cu rani deschise de herpesul zoster. Daca sunteti afectati, acoperiti zona afectata si evitati contactul cu copiii si cu femeile gravide care nu au avut varsat de vant.
Durere cronica
La persoanele in varsta, durerea cauzata de zona zoster poate persista timp de luni sau chiar ani de la eruptie. Aceasta durere, provocata de deteriorarea nervilor de sub piele, este cunoscuta sub numele de nevralgie postherpetica. Unele persoane simt o mancarime cronica in zona in care s-a dezvoltat eruptia. In cazurile severe, durerea sau mancarimea pot provoca insomnie, pierdere in greutate sau depresie.
Complicatii
In cazul in care zona zoster apare in jurul ochilor sau pe frunte, aceasta poate provoca infectii oculare si pierderea temporara sau permanenta a vederii. In cazul in care virusul zoster ataca urechea, persoanele afectate pot dezvota probleme de auz sau echilibru. Aceste complicatii pot fi prevenite daca incepeti tratamentul cat mai devreme.
Tratament: medicamente antivirale
Desi nu exista niciun remediu pentru zona zoster, medicamentele antivirale pot stopa avansul afectiunii. Tratamentul prompt poate scurta si imblanzi virusul, reducand riscul aparitiei nevralgiei postherpetica cu 50%.
Tratament: Unguente pentru ameliorarea simptomelor
Antialgicele sau lotiunile anti-mancarime pot calma si ameliora durerea si mancarimea. In cazul in care durerea este severa sau eruptia este concentratat aproape de un ochi sau de ureche, adresati-va medicului specialist.