O invitație de constituire a unei organizații dedicate includerii Peisajului Cultural Minier Roșia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO a fost lansată sâmbătă de Ministerul Culturii către participanții la prima întrunire de informare și consultare a comunității locale.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ministerului Culturii, la eveniment au fost prezente aproximativ 100 de persoane. Printre participanți s-au numărat și primarul localității Roșia Montană, Eugen Furdui, consilierii locali, secretarul de stat Oana Bogdan, directorul Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici.
„Am avansat către cei prezenți invitația de constituire a unei organizații dedicate înscrierii Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO, aceasta fiind unul dintre mecanismele care va gestiona și modela așteptările comunității locale. (…) Este un pas important, primul dintr-o serie care va puncta procesul de întocmire a dosarului de nominalizare, dar și perioada de gestionare a sitului pe mai departe. Am avut ocazia să discutăm și să preluăm puncte de vedere care, deși aparent divergente, au în comun binele comunității și dezvoltarea ei pe termen lung. Mai mult, ne bucurăm că am avut o primă ocazie să lămurim o serie de aspecte insuficient sau greșit înțelese de-a lungul timpului, cum ar fi cele legate de procedurile legale, responsabilitățile și beneficiile care decurg din includerea unui sit în Lista Patrimoniului Mondial”, precizează reprezentanții ministerului.
Consolidarea relației cu autoritățile locale și cetățeni și definirea, împreună cu alte ministere, a unui plan comun de dezvoltare integrată a localității pornind de patrimoniul său cultural și natural constituie măsurile pe care și le propune pe viitor Ministerul Culturii.
„Ne dorim pe mai departe să consolidăm relația cu autoritățile locale și localnicii și ne-am bucurat de deschiderea acestora. Ne vom concentra, așa cum am spus și în căminul cultural din Roșia Montană, pe soluții concrete. Pașii ce vor urma, parcurși împreună — deopotrivă ministere, cetățeni și autorități locale—, includ definirea unui plan comun de dezvoltare integrată a localității pornind de patrimoniul său cultural și natural. Pentru aceasta, Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului, dar și Guvernul, prin Task Force Roșia Montană, vor acorda consultanță și sprijin logistic și financiar”, se arată în comunicat.
Următoarea întrunire va fi anunțată în curând și va avea o participare extinsă și la alți posibili parteneri, informează ministerul.