Condiment, aliment şi “medicament”, usturoiul e cunoscut şi recunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice, de la tratarea răcelilor, detoxifiere şi prevenirea infecţiilor, până la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului rău şi prevenirea anumitor tipuri de cancer. Pentru ca beneficiile lui să fie maxime, medicii spun că trebuie respectate anumite condiţii în ceea ce priveşte prepararea şi consumarea acestui condiment. Usturoiul conţine compuşi sulfuraţi, dintre care alicina este cea mai activă substanţă.Aceşti compuşi sunt cunoscuţi de foarte multă vreme pentru efectele lor terapeutice: scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului rău, efect anti microbian, combaterea micozelor cutanate, prevenirea răcelilor, stimularea imunităţii.Usturoiul poate fi găsit şi sub formă de praf, granule sau deshidratat, însă consumat în stare naturală, crud, este cel mai sănătos.Nutriţioniştii recomandă să fie zdrobit şi consumat după cinci-zece minute, întrucât, spre deosebire de alte plante sau legume, prin oxidare se activează principiile active.În ceea ce priveşte cantitatea, niciodată nu este prea mult.Usturoiul îşi păstrează proprietăţile cât timp este proaspăt, astfel că trebuie depozitat într-un loc uscat, la o temperatură în jur de 18°C pentru a nu încolţi.Există însă şi anumite persoane care nu pot profita de beneficiile acestuia: bolnavii de gastrită, ulcer (din cauza hiperacidităţii sale) sau cei care sunt alergici.Studiile efectuate de-a lungul timpului nu au relevat efecte adverse majore, cel mult disconfort gastric, greaţă, ameţeli uşoare, dureri de cap, transpiraţie intens mirositoare.Pentru a scăpa de mirosul neplăcut, după consumul unui preparat ce conţine usturoi, mestecaţi câteva frunze de pătrunjel sau mentă proaspătă.