Dacriocistita apare adesea la nou-nascuti (dacriocistita congenitala) si copii, canalele lor lacrimale fiind inca insuficient dezvoltate, situatie care predispune la blocarea lor frecventa. Deseori, problema se remediaza de la sine, fara interventie medicala. Cat despre dacriocistita acuta si cea cronica, aceste tipuri apar la adulti, frecvent pe fondul unor traumatisme, al unei tumori sau al unei infectii. Si in acest caz, dacriocistita poate fi tratata eficient, cu sau fara interventie chirurgicala.
Dacriocistita: cauze
Cauzele inflamarii sacului lacrimal variaza in functie de tipul dacriocistitei si includ:
- Blocajul congenital (nou-nascutul vine pe lume cu ductele lacrimale infundate);
- Infectii/inflamatii oculare;
- Leziuni/traume faciale;
- Tumori ale sacului lacrimal, nazale ori sinusale;
- Aplicarea de solutii topice pe termen lung;
- Medicatia sau tratamentul chimioterapic/radioterapic;
- Schimbari ale stilului de viata care determina blocarea deschiderilor punctiforme etc.
Dacriocistita: simptome
Cele mai comune semne si simptome ale dacriocistitei includ:
- Lacrimare excesiva;
- Inflamarea si inrosirea ochiului, insotite sau nu de durere;
- Conjunctivite recurente, rezistente la tratament;
- Secretii mucoase si/sau purulente;
- Vedere incetosata.
Dacriocistita: tratament
Tratamentul este ales in functie de tipul dacriocistitei (congenitala, acuta sau cronica). Astfel, dacriocistita congenitala poate fi remediata prin masajul sacului lacrimal, in corelatie cu administrarea locala de antibiotice. Daca acest tratament nu da rezultate, acesta poate fi completat de irigarea lacrimala cu solutie salina si antibiotic. In cele din urma, la copiii mai mari si/sau la cei care nu raspund la terapiile anterioare, se recurge la dacriocistorinostomie – interventia chirurgicala de restabilire a comunicarii sacului lacrimal infundat cu cavitatea nazala.
Dacriocistita acuta este tratata prin administrare de antibiotice, sistemic si topic. In situatia in care blocarea sacului lacrimal este insotita de dezvoltarea unui abces, este necesar drenajul. Solutia de ultima instanta este, si in cazul formei acute a dacriocistitei, dacriocistorinostomia.
Dacriocistita cronica este abordata, in majoritatea cazurilor, prin tratament chirurgical: dacriocistorinostomie sau eliminarea sacului lacrimal. Inainte de interventia chirurgicala, insa, este necesara o terapie cu antiobiotice, al carei scop este eliminarea infectiei locale.