Daca aveti diabet, trebuie sa observati semnele si simptomele ce va pot indica pierderea de sub control a nivelului de zahar din sange. Iata cum faceti acest lucru.
Daca nivelul de zahar din sange este scazut
In acest caz, va pierdeti cunostinta sau ametiti. Creierul poate fi afectat atunci cand nivelul zaharului din sange scade mai mult decat trebuie. Cand acest lucru se intampla, va puteti clatina, stalci cuvintele sau chiar lesina. Este necesar sa purtati o bratara medicala sau un colier pentru ca oamenii din jur sa afle ca aveti diabet, in caz ca lesinati. Daca glicemia scade, va pot ajuta 15-20 de grame de carbohidrati. De exemplu, jumatate de cana cu suc de portocale, doua linguri de struguri sau o lingurita de zahar. Unele persoane poarta cu ele glucagon pentru astfel de situatii. Intrebati medicul daca glucagonul este indicat pentru dumneavoastra. Daca, cu ajutorul acestor metode nu va simtiti mai bine, sunati la ambulanta. Daca nivelul zaharului revine la normal, mancati pentru a preveni scaderea acestuia din nou. Informati intotdeauna medicul in legatura cu aceste episoade. S-ar putea sa aveti nevoie de alta schema de tratament.
Daca nivelul zaharului din sange este crescut
In acest caz, exista mai multe posibilitati.
Urinati foarte des. Este normal sa urinati zinic aproximativ doi litri de urina. Este dificil sa masurati aceasta cantitate, insa puteti observa daca frecventa urinarii creste. Daca va treziti noaptea sa urinati sau daca urinati mai mult decat de obicei, atunci ceva este in neregula. Persoanele cu o vezica urinara hiperactiva sau cu o prostata marita pot urina mai des, de asemenea. Discutati cu medicul pentru investigatii amanuntite.
Aveti o sete excesiva. Setea excesiva poate sa apara si daca este cald afara, mancati alimente sarate sau daca faceti exercitii fizice intense. Insa, setea poate fi si consecinta urinarii frecvente. Beti apa atunci cand va este sete. Daca sunteti deshidratat, insa, necesitati ingrijiri medicale. Urinarea si setea excesiva semnaleaza o problema ce necesita atentie.
Pierdeti in greutate atunci cand mancati normal. Atunci cand nivelul zaharului din sange este crescut, puteti pierde calorii prin urina. Corpul va poate face sa simtiti foame si sete pentru a compensa pierderea de calorii si lichide. Intrebati medicul in legatura cu dieta potrivita in cazul dumneavoastra.
Va simtiti prea obosit. Chiar daca dormiti 7-8 ore pe noapte, va puteti simti obosit atunci cand nivelul glucozei din sange este crescut. Daca oboseala este accentuata si nu va puteti ridica din pat sau daca ametiti, sunati la ambulanta.
Ranile se vindeca greu. Taieturile mici de la nivelul pielii, sangerarile gingivale si infectiile se vindeca, de obicei, in cateva zile. Insa, globulele albe (ce lupta impotriva infectiilor) depind de nivelul zaharului din sange. Proprietatea de a raspunde la infectii poate fi incetinita atunci cand nivelul glucozei este crescut.
Aveti probleme oculare. Atunci cand nivelul zaharului creste, poate determina aparitia unor probleme ale ochilor, precum incetosarea vederii sau aparitia unor mici puncte pe imagine. Acestea nu reprezinta, in mod normal, o problema severa, insa, daca va pierdeti vederea, sunati la ambulanta.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie
Hormonii sunt niste “mesageri” chimici ce au impact asupra modului in care celulele si organele functioneaza. Schimbarea nivelului acestora este normala in anumite perioade, precum in timpul menstruatiei, sarcinii sau menopauzei. Insa, unele medicamente sau anumite afectiuni pot face, de asemenea, sa scada sau sa creasca nivelul acestora.
Iata care sunt cele mai frecvente semne care indica o tulburare hormonala:
Menstruatii neregulate
In mod normal, menstruatia unei femei survine la fiecare 21-35 de zile. Insa, daca aceasta nu apare in aceeasi perioada a lunii intotdeauna sau daca este absenta cateva luni, inseamna ca nivelul unor anumiti hormoni (estrogen si progesteron) este mai mare sau mai mic. Insa, daca aveti varsta curprinsa intre 40 si 50 ani, motivul poate fi premenopauza (perioada dinaintea menopauzei). Menstruatiile neregulate pot fi si semnul unor anumite afectiuni, precum sindromul ovarelor polichistice. Este recomandat sa mergeti la medic pentru efectuarea unor investigatii suplimentare (dozari hormonale, ecografie de ovare, analize de sange).
Tulburarile de somn
Daca nu va odihniti suficient sau daca aveti un somn intrerupt, hormonii ar putea avea un rol. Progesteronul, un hormon secretat de ovare, va poate ajuta sa adormiti. Daca nivelul acestuia este mai mic decat de obicei, va poate ingreuna somnul. Un nivel scazut de estrogen poate cauza aparitia bufeurilor si al transpiratiilor nocturne, factori care favorizeaza intreruperea somnului.
Acneea cronica
Aparitia acneei inaintea sau in timpul menstruatiei este normala. Insa, aceasta nu va disparea daca este prezenta o tulburare hormonala. Un nivel crescut de androgeni (hormoni masculini ce sunt prezenti atat la femei, cat si la barbati) poate cauza hiperactivitatea glandelor sebacee. Androgenii afecteaza celulele pielii inauntrul si in jurul foliculilor pilosi. Insa, ambele situatii pot bloca porii, cauzand acnee.
Tulburarile de memorie
Schimbarile nivelului de estrogen si progesteron pot determina aparitia tulburarilor de memorie. Acest lucru va ingreuneaza amintirea anumitor situatii. Tulburarile de memorie si de atentie sunt specifice in special premenopauzei si menopauzei. Insa, acestea pot sa apara si in alte afectiuni, precum cele tiroidiene.
Tulburarile abdominale
Intestinul este captusit cu celule mici, numite receptori, care raspund la estrogen si progesteron. Atunci cand nivelul acestor hormoni este mai mic sau mai mare decat de obicei, puteti observa schimbarile in modul in care digerati mancarea. Din acest motiv, diareea, durerile de stomac, balonarea si greata pot sa apara sau sa se inrautateasca inainte si in timpul menstruatiei. Daca tulburarile abdominale se asociaza cu alte simptome, precum acnee si oboseala, poate fi vorba despre scaderea nivelului hormonal
Oboseala cronica
Oboseala cronica este unul dintre cele mai frecvente simptome ale unei tulburari hormonale. O cantitate in exces de progesteron va poate face somnoroasa. In plus, o cantitate scazuta a hormonilor tiroidieni va poate face, de asemenea, sa va simtiti obosita des.
Schimbari ale dispozitiei si depresie
Scaderea nivelului hormonal sau schimbarile rapide pot cauza depresie. Estrogenul afecteaza anumite substante ale creierului (serotonina, dopamina, norepinefrina), insa exista si alti hormoni care joaca un rol in dispozitie.
Cresterea ponderala
Atunci cand va simtiti trist sau nervos, precum in scaderea nivelului de estrogen, puteti simti nevoia de a consuma mai multe alimente. Acesta poate fi motivul pentru care scaderile hormonale sunt asociate cu cresterea in greutate. In plus, estrogenul poate influenta negativ si nivelul leptinei (hormon ce alunga senzatia de foame).
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie