USR a prezentat o primă variantă a programului de guvernare; o direcție – anticorupția și administrația publică

 

Președintele Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, a prezentat miercuri o primă variantă a programului politic al partidului, care se axează pe două direcții: anticorupție și administrație publică și dezvoltarea unei economii sustenabile, program care va fi lansat în dezbatere publică și ulterior îmbunătățit.

„Există două direcții în acest program. O direcție care ține de corupție și de administrație publică, cu alte cuvinte de reformarea statului român prin administrația publică, și o direcție de dezvoltare economică sustenabilă, economia care să genereze creștere și banii care să alimenteze o administrație publică funcțională”, a declarat Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

Programul cuprinde cinci capitole și poate fi consultat pe site-ul USR.

În ceea ce privește anticorupția, el a spus că USR propune o justiție funcțională și predictibilă.

„Asta înseamnă că trebuie să asigurăm funcționarea acelor filtre administrative care degrevează procesul de justiție și pot crește calitatea actului de justiție. Pe de altă parte, vrem să ajungem la uniformizarea practicii judecătorești, a predictibilității actului de justiție și asta se face prin publicarea online a tot ceea ce înseamnă hotărâre judecătorească și prin transparența actului de justiție. În momentul în care vom avea toate hotărârile judecătorești accesibile oricui va fi mult mai simplu să vedem eventuale derapaje din actul de justiție”, a subliniat Nicușor Dan.

Potrivit acestuia, un segment important este și acela al achizițiilor publice.

„Vrem o sistematizare a modului de control al achizițiilor publice, o standardizare a prețurilor pentru bunuri și servicii, vrem înființarea unei liste negre a firmelor care s-au angajat să facă lucruri în achiziții publice și nu le-au făcut, iar în ceea ce privește relația cetățenilor cu administrația publică vrem reformarea modului în care informațiile publice sunt accesibile publicului larg”, a precizat președintele USR.

El a mai spus că Uniunea Salvați România propune o reformă a sistemului electoral care să elimine monopolul partidelor mari de pe piața politică.

„Asta înseamnă reducerea pragului electoral, permiterea partidelor locale, scăderea numărului de semnături, alegerea primarului în două tururi și, foarte importat, ne pronunțăm ferm pentru procesul de e-guvernare, adică un flux informatic predictibil a tot ce înseamnă act de guvernare centrală și locală”, a susținut liderul USR.

Partea economică a programului Uniunii fost prezentată de Cosette Chichirău, candidat USR la parlamentare.

„Vrem să oferim o viziune pe termen lung, o viziune de dezvoltare sustenabilă, bazată pe investiții și nu pe consum și nu pe stimulente fiscale, și vrem să facem o investiție în infrastructură și învățământ”, a spus, printre altele, Chichirău.

La rândul său, Clotilde Armand, consilier local USR la Sectorul 1, s-a referit la Transporturi, capitol ce ar trebui să devină „prioritate națională”, precum și la Sănătate, unde Uniunea propune o creștere a sumei alocate acestui sector de la 4% la 6%, și eficientizarea sistemului printr-un management performant, descentralizare și prevenție.