Europenii trebuie să afle ceea ce îi unește, în contextul în care unii lideri vorbesc despre o criză existențială a UE, a afirmat joi, în deschiderea Bucharest Forum, președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană.
El a creionat contextul european în care are loc forumul de la București. „Sunt puține momente în istorie în care vedem un asemenea amalgam de teme diferite și complicate. Unii lideri europeni vorbesc de o criză existențială a Uniunii. Tind să fiu mai puțin pesimist. În Europa, alături de partenerii noștri, există un extraordinar potențial de a fi relevanți în lume. Nu putem fi indiferenți, în special într-un loc ca România, care are un rol geostrategic”, a spus Mircea Geoană.
Potrivit acestuia, primul instinct al țărilor este, în momentele de „pericol”, să se izoleze. Totuși, izolarea nu este „răspunsul”, a punctat Geoană.
„Avem (…) un fel de sistem de prevenire. Simțim pericolul înainte ca acesta să se manifeste. Avem în, să îi spunem, creierul nostru ancestral un simț al vigilenței. Când se întâmplă lucruri de genul acesta, prima noastră tentație este să plecăm pe drumul nostru, să apărăm interesul național, să devenim egoiști, să întărim vechile noastre parteneriate. Nu acesta este răspunsul. Răspunsul este să redescoperim ceea ce ne unește ca europeni, ca prieteni ai relației transatlantice”, a adăugat președintele Institutului Aspen România.
El a adăugat că a cincea ediție a Bucharest Forum încearcă să găsească soluții în condițiile în care „lumea se schimbă și există atâta pericol la granițe, există atâta tragedie în Siria, dacă încă există atâta tensiune în Ucraina, atâta ambiguitate în Moldova, atâtea dezbateri în regiunea Mării Negre.
Mircea Geoană a subliniat legătura dintre absolvenții Aspen și pozițiile de lider din diverse instituții de stat sau private.
„Multă lume se întreabă de ce mulți care au trecut prin programele de leadership Aspen ajung în poziții importante în guvernul premierului Cioloș, în companii, în ONG—uri. De ce? Pentru că ceea ce facem noi este legat de principii și de leadership. Ceea ce facem noi este să încercăm să aducem potențialul României mai aproape de viața obișnuită a oamenilor”, a explicat el.
„Dorim să arătăm că există continuitate în partea de politici publice și în partea de ambiție strategică a țării noastre. (…) Dorim să fim un partener loial și neutru”, a adăugat Mircea Geoană.