Papa Francisc, un om simbol și susținător fervent al unității creștinilor, începe luni o călătorie ecumenică de două zile în Suedia, în contextul comemorării comune catolico-luterane a 500 de ani de la Reforma protestantă, un gest considerat mult timp de neconceput, informează France Presse și Radio Vatican.
Vizita papei Francisc în Suedia marchează un eveniment inedit în istoria ultimelor secole: este pentru prima dată când Federația luterană mondială și Biserica catolică comemorează împreună, pe 31 octombrie, la Malmö și Lund, al cincilea centenar al Reformei protestante, marcat în 2017.
Această primă comemorare ecumenică comună dedicată călugărului catolic german care a provocat o schismă a Bisericii în secolul al XVI-lea este văzută ca un antidot la prejudecățile persistente între catolici și protestanți, comentează France Presse.
Vizita papei în Suedia generează entuziasmul teologilor catolici și luterani care lucrează oficial de 50 de ani la o reconciliere dificilă.
„Nu trebuie să uităm că Luther l-a descris papa ca anticristul (dușman al lui Hristos) și a formulat critici severe la adresa Bisericii Romano-Catolice!”, amintește liderul Institutului de Cercetare Ecumenică din Strasboug ( un ‘think tank’ al luteranilor), citează France Presse.
Obiectivul comemorării este de a exprima ”darurile Reformei” și de a cere iertare pentru dezbinarea perpetuată a creștinilor celor două tradiții, catolică și protestantă. În același timp, se dorește evidențierea drumului parcurs în ultimii 50 de ani de dialog ecumenic între catolici și luterani și rezultatele la care s-a ajuns.
Pe aeroportul internațional din Malmö, papa Francisc va fi primit de prim-ministrul Suediei, după care va efectua o vizită de curtoazie la familia regală la palatul din Lund. După amiază, va oficia rugăciunea ecumenică comună în catedrala luterană din apropiere, urmată de întâlnirea ecumenică de la Malmö Arena, unde vor participa aproximativ 30 de delegații luterane din diferite țări.
Papa Francisc se va deplasa de la o locație la alta cu un microbuz în care va călători alături de cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, episcopul luteran Munib A. Younan și reverendul Martin Junge, președintele, respectiv, secretarul Federației luterane mondiale.
Pe 1 noiembrie, papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie la Malmö împreună cu mica comunitate catolică suedeză, înainte de a se întoarce la Roma în cursul după amiezii.
Papa Francisc și președintele Federației luterane mondiale vor semna o Declarație comună cu privire la dialogul ecumenic și la angajarea celor două tradiții creștine în slujirea omului și a omenirii.
La 31 octombrie 1517, Martin Luther s-a declarat împotriva vinderii de ”indulgențe” pentru iertarea păcatelor și a afișat pe ușa principală a bisericii din Wittenberg 95 de teze care invocau interdicția acestui comerț. Pentru a strânge fonduri în vederea construirii Bazilicii Sf. Petru din Roma, clerul vindea ”indulgențe” credincioșilor menite să le ierte păcatele, amintește AFP.
Ruptura a dus la vărsări de sânge între creștini.
După 30 de ani de negocieri dure, Biserica Catolică și Federația Luterană Mondială au semnat în 1999 o declarație comună istorică pentru a atenua unele diferențe doctrinare.