Breaking News

Dodon promite că nu va schimba vectorul geopolitic și va căuta un echilibru în relațiile cu UE și Rusia

 

Republica Moldova va trebui să continue colaborarea cu Uniunea Europeană, România și cu Statele Unite, a declarat, într-un interviu acordat postului Europa Liberă, candidatul socialiștilor la președinția Republicii Moldova, pro-rusul Igor Dodon, el estimând că președintele nu are pârghii pentru a schimba vectorul geopolitic, relatează marți portalul deschide.md.

‘Da, sunt pentru parteneriat strategic și relații bune cu Federația Rusă. De ce? Pentru că avem nevoie de piața rusă și trebuie să rezolvăm problemele migranților, care sunt sute de mii în Federația Rusă. Însă aceasta nu înseamnă că trebuie să apară o cortină de fier pe Prut. Lucrul acesta nu putem să ni-l permitem, pentru că în Uniunea Europeană, de asemenea, muncesc câteva sute de mii de cetățeni moldoveni, avem exporturi spre Uniunea Europeană. Parteneriatul trebuie să continue’, a indicat Igor Dodon.

El a promis că va fi un președinte atât pentru cei care se văd alături de Uniunea Europeană, cât și pentru cei care doresc o relație mai apropiată cu Federația Rusă, pentru a găsi astfel ‘un echilibru în societate’, notează deschide.md, care constată că Dodon construiește mesajele electorale din ce în ce mai blânde în campania premergătoare turului doi al prezidențialelor, în care se va confrunta pe 13 noiembrie cu pro-europeana Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Întrebat de unde mai poate obține voturi pentru turul doi, Dodon a vorbit despre electoratul altor partide de stânga și despre creșterea prezenței la vot în zonele și raioanele unde se votează pentru stânga, cum ar fi nordul țării sau Găgăuzia.

Igor Dodon a mai afirmat că apreciază foarte mult sprijinul acordat de SUA în ultimii ani Republicii Moldova.

În ceea ce privește Crimeea, el a menționat că ‘de facto’ aceasta ‘este parte a Federației Ruse’, însă nu și din punct de vedere juridic. Prin urmare, Dodon a apreciat că, în calitate de președinte, el nu va putea să recunoască apartenența Crimeii la Rusia, deoarece acest fapt presupune foarte multe riscuri legate de Transnistria.

‘Nu cred că noi putem să ne permitem să facem anumite greșeli în acest sens, ca să nu avem probleme cu regiunea transnistreană. Dar de facto, la moment Crimeea este parte a Federației Ruse. Juridic, acest lucru nu a fost recunoscut de nimeni, inclusiv de Republica Moldova’, a explicat Dodon în interviul acordat postului Europa Liberă.

El a susținut că, dacă va ajunge președinte, va pleda pentru un parteneriat bun cu vecinii, iar cu Ucraina va avea cele mai bune relații. ‘Noi avem foarte multe probleme de rezolvat împreună. Eu am fost co-președinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ucrainene mai mulți ani, cunosc foarte bine care este agenda relațiilor bilaterale. Avem probleme și cu demarcarea, și multe-multe altele care trebuie rezolvate și vor fi rezolvate’, a mai spus Dodon.