Apelanţii liniei fierbinţi au sesizat mai multe încălcări produse în cadrul desfăşurării celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial. Declaraţia a fost făcută astăzi de către preşedintele Asociaţiei Centrul de analiză şi prevenire a corupţiei, Galina Bostan, într-o conferinţă de presă, informează MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, în turul doi al alegerilor la linia fierbinte au sunat 30 de persoane, cu 20 mai puţine decît în primul tur al scrutinului prezidenţial. „Oamenii au fost interesaţi de locul votării, actele în baza cărora pot să participe la alegeri, au sesizat nereguli în listele electorale, precum şi probleme în activitatea organelor electorale”, a menţionat Bostan.
De asemenea, au fost sesizate un şir de încălcări ce vizează „coruperea votanţilor, în faţa secţiilor de votare, unele persoane indicau alegătorilor cum să voteze, alţii primeau pachete alimentare, s-a stabilit transportarea organizată a cetăţenilor, dar şi probleme ce vizează solicitările urnei mobile”, a spus Bostan.
La rîndul său, președintele Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a menţionat că în timpul campaniei electorale prezidenţiale, în mod repetat, a fost îngrădit accesul jurnaliştilor la informaţii. „Am solicitat Comisiei Electorale Centrale să ne ofere acces la listele de subscripţie ale candidaţilor electorali, dar şi la rapoartele financiare ale concurenţilor, care aveau mai multe căsuţe haşurate, astfel îngrădind scoaterea la iveală a informaţiilor privind donaţiile efectuate. În ambele cazuri nu am obţinut informaţiile solicitate. De aceea, vom depune cereri în instanţa de judecată pentru încălcarea dreptului de a avea acces la informaţii, precum şi încălcarea dreptului cetăţenilor de a fi informaţi”, a specificat Cozonac.
Linia fierbinte a fost instituită în cadrul iniţiativei civice „Prezidențiale curate”.