Coaliția pentru Egalitate de Gen: Femeile reprezintă 27,7% din numărul candidaților înscriși la alegerile parlamentare

 

Femeile reprezintă 27,7% din numărul candidaților înscriși în competiția electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, informează Coaliția pentru Egalitate de Gen, într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Potrivit organizației, aceste date privind situația reprezentării femeilor în alegeri au fost făcute publice de către Biroul Electoral Central, ca răspuns la solicitarea sa. BEC admite că în unele circumscripții legea electorală nu a fost respectată în privința reprezentării femeilor, menționează Coaliția pentru Egalitate de Gen.

Conform sursei citate, proporția candidaților de sex feminin variază în partidele cotate cu șanse să obțină intrarea în Parlament, astfel: PSD — 28,5%, UDMR — 27,7%, PNL — 25,3%, USR — 25,3%. În privința situației pe circumscripții, cea mai slabă reprezentare a femeilor pe listele de candidați este în Prahova (19,1%), Hunedoara (20,3%) și Cluj (21,8%), iar cel mai bine reprezentate sunt femeile în Giurgiu (39,1%), București (34,1%) și Ilfov (33,3%), mai arată Coaliția pentru Egalitate de Gen, citând statistica BEC.

Biroul Electoral Central a răspuns și solicitării Coaliției pentru Egalitate de Gen în legătură cu unele circumscripții electorale în care au fost înregistrate liste de candidați fără femei, susținând că responsabilitatea verificării îndeplinirii condițiilor legale revine birourilor electorale de circumscripție și nu are atribuții în acest sens, mai arată comunicatul.

Coaliția pentru Egalitate de Gen precizează că, potrivit Legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, pe listele de candidați ar fi trebuit să se regăsească cel puțin o femeie și cel puțin un bărbat, cu excepția listelor alcătuite dintr-un singur candidat.

„Conform datelor centralizate de Parlamentul European, cu numai 11,5% femei în Parlament țara noastră se află pe penultimul loc în UE în ceea ce privește proporția femeilor în legislativ. Pe ultimul loc se află Ungaria cu o proporție de 10% a femeilor în Parlament. Media europeană în Parlamentele din cele 28 de state membre UE este de 28%, iar pe primele poziții se află Suedia (45%), Finlanda (42%) și Belgia (41%). Nici la nivel global nu stăm mai bine. Datele centralizate de Uniunea InterParlamentară arată că ne situăm pe locul 133 în lume”, mai menționează Coaliția pentru Egalitate de Gen.

Coaliția pentru Egalitate de Gen este formată din 10 organizații neguvernamentale din domeniul drepturilor femeilor și egalității de șanse.