Proiect PN II: SISTEM INTEGRAT PENTRU REDUCEREA IMPACTURILOR ŞI RISCURILOR DE MEDIU ŞI ASUPRA SĂNĂTĂŢII UMANE ÎN CICLUL DE UTILIZARE AL APEI – WATUSER
Contract PNCDI II: 60/2012
Echipa proiectului WATUSER „Sistem integrat pentru reducerea impacturilor și riscurilor de mediu și asupra sănătății umane în ciclul de utilizare al apei” organizează în data de 24.11.2016, începând cu ora 1300, la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, Sala de Consiliu, etaj I, Workshop-ul de finalizare a proiectului.
Proiectul WATUSER este finanțat în perioada 2012 – 2016 în cadrul Planului Național de Cercetare Dezvoltare Inovare PNII, fiind coordonat de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (director de proiect: prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, Departamentul de Ingineria și Managementul Mediului), se desfășoară în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, S.C. APAVITAL S.A. Iași și S.C. AQUATIM S.A. Timișoara și dispune de o finanțare totala de 2.862.400 RON (buget de stat și cofinanțare provenită de la partenerii industriali).
Obiectivul principal al proiectului WATUSER este reprezentat de dezvoltarea și implementarea unui sistem integrat, care cuprinde tehnologii inovative și instrumente manageriale, pentru reducerea impacturilor și riscurilor de mediu și asupra sănătății umane cauzate de aspectele legate de calitatea apei în ciclul complet de utilizare: captarea apei, tratarea în vederea potabilizării, distribuția și utilizarea acesteia, colectarea și epurarea apelor uzate, evacuare/reutilizare.
Proiectul WATUSER este primul proiect care vizează o colaborare atât de strânsă cu mediul industrial, în care cercetarea de laborator a fost finalizată cu etape demonstrative, realizându-se două sisteme pilot, unul pentru tratarea avansată a apei pentru potabilizare (Timișoara) si altul pentru epurarea avansată a apelor uzate pentru reutilizare (Iași).
Acest workshop are drept obiectiv prezentarea rezultatelor relevante ale cercetărilor efectuate în cadrul proiectului PNCDI II WATUSER, diseminate atât în comunitatea ştiinţifică, prin publicare în reviste internaţionale, cotate ISI, participarea la conferinţe internaţionale, workshop-uri, stagii de cercetare/perfecţionare, cât şi la nivelul altor instituții care activează în domeniul mediului: parteneri industriali, autorităţi în domeniul apei, companii de distribuţie a apei, reprezentanţi din agricultură şi servicii, Agenţii de protecţia mediului, agenţii şi autorităţi de dezvoltare regionale, ONG-uri şi societatea civilă.