500 de tineri români au vizitat sâmbătă „Education UK Exhibition”; ingineria și business-ul, în topul preferințelor

Un număr de 500 de tineri doritori să-și facă studiile universitare în Marea Britanie au trecut sâmbătă pragul „Education UK Exhibition”, târg educațional dedicat exclusiv instituțiilor de învățământ din Marea Britanie organizat de British Council.

În acest an, 22 de universități și două colegii și-au prezentat oferta educațională pentru tinerii din România.

„Absolut toți știau exact cărei universități să i se adreseze, se interesaseră înainte despre programele de studii. Au venit doar să se întâlnească cu reprezentanții universităților care îi interesau pe ei”, a declarat pentru AGERPRES Luise Vuiu, Head of Programmes and Communication, British Council România.

Ea a precizat că în topul preferințelor românilor rămân ingineria și business-ul, dar, în special în ultimii ani, mulți români merg în Marea Britanie să studieze artele, mai nou alegând studierea computerelor, cu focus pe gaming, ca și industriile creative sau studiul dreptului.

„Marea majoritate a universităților din UK au o taxă de 9.250 de lire pe an, fiind posibil ca unele instituții de învățământ superior din Regatul Unit să aibă un cost mai mic, dar pentru studii cu o durată mai scurtă. În același timp există și colegii care, de regulă, percep în jur de 6.200 de lire pe an”, a precizat Luise Vuiu.

Ea a informat că există universități, precum University of Bedfordshire, care oferă posibilitatea efectuării unui Master gratuit pentru cei care termină studiile cu un rating foarte mare.

Potrivit Luisei Vuiu, specificul celei de-a patra ediții l-a constituit conferința #We Are International, organizată în parteneriat cu Liga Studenților Români din Străinătate, care a reunit lideri ai universităților din Marea Britanie și reprezentanți ai mediului academic din România, ai căror instituții au parteneriate și programe de cercetare cu universități din Marea Britanie.

„Post Brexit, singurul lucru pe care-l putem spune în momentul de față este acel comunicat în care Guvernul Marii Britanii a anunțat, în data de 11 octombrie, că studenții din Uniunea Europeană care se înscriu la o universitate britanică în anul academic 2017-2018 vor continua să beneficieze de împrumuturi și burse pe întreaga durată a studiilor”, a precizat Luise Vuiu.

În cadrul evenimentului Education UK Exhibition au avut loc o serie de prezentări și seminarii pe diverse teme, susținute de reprezentanții universităților participante la târgul educațional. Alte prezentări din cadrul târgului s-au referit la tehnici de scriere a unui eseu motivațional, necesar pentru înscrierea la o universitate britanică, la sfaturi de a alege portofoliul potrivit de subiecte de studiu, sau cum se fac înscrierile la universitățile din Regat.

Potrivit British Council, în universitățile din Marea Britanie studiază 6.800 de studenți din România, iar un număr de 860 de români sunt angajați ca personal universitar.

Peste 125.000 de studenți din Uniunea Europeană sunt înscriși la universitățile britanice, reprezentând 5% din numărul total de studenți. Mai mult de 25% din personalul academic provine din afara Marii Britanii, ceea ce înseamnă 55.000 de persoane din peste 180 de țări.

„Education UK Exhibiton” se înscrie în obiectivele British Council de încurajare a unui învățământ superior internaționalizat. „Încercăm pur și simplu să răspundem nevoii de a studia în Marea Britanie, aducând aici universități din UK pentru a putea să discute în mod direct cu studenții interesați de studii universitare sau post-universitare”, a mai spus Luise Vuiu.