Bernard Cazeneuve, noul prim-ministru francez

Ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve a fost desemnat în funcția de prim-ministru, a anunțat marți președinția franceză.

Premierul francez Manuel Valls a anunțat, luni seara, că va demisiona de la șefia Guvernului, pentru a intra în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2017, informează AFP. Valls a decis să participe la scrutinul pentru desemnarea candidatului Partidului Socialist la funcţia de preşedinte al Franței, informează Mediafax/

„Mă aflu la Évry (departamentul Essonne), în oraşul meu, cel al familiei mele, al copiilor mei, oraşul meu de suflet. Un oraş intens, de care te ataşezi, tânăr, popular. Un oraş în care lumea vorbeşte direct. Acest oraş este o şcoală a vieţii. Pot anunţa că sunt candidat la funcţia de preşedinte al Republicii (…) A venit vremea să mă implic mai mult. Situaţia îmi arată că trebuie să iau în considerare faptul că nu mai pot fi prim-ministru. Îmi voi da demisia începând de mâine”, a declarat Manuel Valls, citat de cotidianul Le Figaro.

El și-a motivat decizia pecizând că Franța trebuie să ia atitudine față de amenințarea teroristă și ascensiunea miscărilor politice de extremă-dreapta.

„Sunt candidat deoarece Franţa trebuie să aibă o influenţă mai mare într-o lume afectată de terorism, de încălzirea climatică şi de ascensiunea mişcărilor politice de extremă-dreapta. Vreau, în deplină libertate, să le propun francezilor o schimbare, prin candidatura mea, pentru a oferi forţelor politice de stânga încă cinci ani la putere”, a explicat Valls.