Ministrul Sănătăţii: În ultimele 10 zile au fost reclamate 88 de cazuri de corupţie în spitale

În cadrul conferinţei susţinută de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la final de mandat, a anunţat că din momentul lansării telefonului destinat reclamării cazurilor de corupţie din sistemul sanitar, în urmă cu zece zile, până în prezent, au fost semnalate 88 de posibile încălcări ale legii.

„Linia anti-corupţie şi protocolul încheiat cu Direcţia Generală Anticorupţie, cu DNA şi cu Parchetul sunt un pas esenţial pe care l-am făcut pentru curăţarea sistemului de fraudă şi de corupţie. Pot să vă spun că, în ultimele 10 zile, au fost primite 88 de apeluri la această lunie, apeluri care vizau cazuri de corupţie sau de fraudă din sistemul de sănătate”, a declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a prezentat bilanţul celor şapte luni în care a condus instituţia, precizând că principala reuşită este că atât medicii, cât şi managerii de spitale şi autorităţile centrale încep să scoată la lumină problemele.

„Sunt multe îmbunătăţiri pe care atât aparatul central de guvernare, cât şi Ministerul Sănătăţii trebuie să le facă. Primul lucru pentru a putea recâştiga încrederea oamenilor este să încetezi să îi minţi. Cred că ne-am minţit prea mult pe noi înşine, pentru prea mult timp. De aceea, am pus la punct sistemul de măsurare a satisfacţiei pacienţilor prin SMS, care va fi disponibil în toată ţara de săptămâna viitoare. Sistemul nu suferă doar de subfinanţare, ci şi de lipsa respectării regulilor şi de corupţie. Cel mai bun leac este transparenţa şi pedepsirea neregulilor”, a explicat ministrul.

Vlad Voiculescu a mai arătat că transparentizarea tuturor achziţiilor de peste 20.000 de lei care se realizează în sistemul sanitar este unul din paşii importanţi care îşi vor arăta efectul pe termen lung. Totodată, ministrul Sănătăţii a tras şi un semnal de alarmă cu privire la spitalele din România şi la faptul că multe dintre acestea rămân, din decembrie, fără aviz de funcţionare şi este posibil să nu mai primească de anul viitor un nou aviz.

„Dacă am aplica toate regulile, majoritatea spitalelor din România ar trebui închise. Ce trebuie să avem grijă în continuare este ca, pe baza planurilor regionale de servicii, pe baza nevoilor care vor fi constatate în teren prin feed-back-ul pacienţilor şi al personalului medical, investiţiile să fie prioritizate şi banii să meargă acolo unde este cea mai mare nevoie. Autorizaţiile sanitare de funcţionare pentru mai multe spitale vor expira la sfârşitul acestui an, inspectorii sanitari de stat vor merge în control la multe spitale din ţară şi vor da un plan de măsuri, plan care va necesita un anumit fond de investiţii, iar aceste fonduri ar treb ui să fie puse la dispoziţie cu prioritate de către Ministerul Sănătăţii şi autorităţile publice locale”, a precizat Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a recunoscut că se teme cu privire la o serie de proiecte de transparentizare, iniţiate în mandatul să, care ar putea fi modificate sau chiar eliminate total de viitorul ministrul. Vlad Voiculescu a spus că cel mai mult îşi doreşte să vadă realizate cele trei spitale regionale, al căror proiect a fost finalizat în mandatul său, iar din a doua parte a anului viitor, noua conducere a ministerului ar putea lansa licitaţiile pentru construirea clădirilor şi achiziţionarea dotărilor necesare.

Vlad Voiculescu, economist de profesie şi cunoscut în România pentru sprijinul acordat bolnavilor de conacer, dar nu numai, ca memru al unui ONG, a fost numit la conducerea Ministerului Sănătăţii în 20 mai, anul acesta, în locul lui Patriciu Achimaş-Cadariu.