Breaking News

Dieselgate: Volkswagen a ajuns la un acord pentru repararea și răscumpărarea a 80.000 de automobile diesel în SUA

Grupul auto german Volkswagen AG a ajuns la un nou acord cu autoritățile americane pentru răscumpărarea a aproximativ 20.000 din cele 80.000 de vehicule echipate cu un motor diesel de 3.0 litri, implicate în scandalul emisiilor (Dieselgate), transmit AP, Reuters și DPA.

Restul vehiculelor vor fi rechemate la service pentru repararea softului. Dacă VW nu reușește să repare softul, mașinile vor fi de asemenea răscumpărare de grupul german. Sunt vizate brandurile Volkswagen Touareg, fabricate în perioada 2013-2016, Audi Q7 fabricate din 2013-2015, Porsche Cayenne din 2013-2016, Audi A6 quattro, Audi A7 quattro, A8, A8L și Q5 din 2014-2016.

Cynthia Giles, de la Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), a estimat la aproximativ un miliard de dolari costul răscumpărărilor, al rechemărilor la service și al reparațiilor. De asemenea, Volkswagen va contribui cu 225 milioane de dolari la un fond de mediu pentru a compensa poluarea excesivă, a adăugat Cynthia Giles.

Oferta de răscumpărare este pentru aproximativ 20.000 de vehicule Volkswagen Touareg fabricate în perioada 2009-2012 și modele diesel Audi Q7.

Acordul reprezintă un pasIMPORTANT în soluționarea unei crize care a izbucnit anul trecut când grupul german a recunoscut că, în perioada 2005 — 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Volkswagen a anunțat recent că va plăti 16,3 miliarde de dolari, după ce a recunoscut că ani de zile a folosit un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel în SUA, acceptând să răscumpere vehiculele de la consumatori și să furnizeze fonduri pentru a stimula producerea autoturismelor ecologice.

În România, recent, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a informat că autoritățile române nu au inițiat niciun demers pentru sprijinirea românilor care dețin autoturisme Volkswagen, în sensul despăgubirii acestora în urma prejudiciilor suferite după ce grupul auto german a instalat în mod ilegal softuri care au permis manipularea testelor privind stabilirea standardelor de emisii.

Volkswagen face obiectul unor investigații în mai multe țări, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania.