Avocatul Poporului nu poate ridica excepții de neconstituționalitate decât privitor la legi și la ordonanțe de urgență în vigoare sau ordonanțe simple, a declarat Avocatul Poporului (AP), Victor Ciorbea.
„În legătură cu Ordonanța de Urgență (pentru modificarea Codului penal — n.r.) aștept să văd Monitorul Oficial. Din câte am înțeles (…) aceasta ar urma să intre în vigoare peste zece zile, or potrivit art. 32 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR, Curtea hotărăște asupra excepțiilor de neconstituționalitate ridicate direct de Avocatul Poporului privind constituționalitatea unei legi sau ordonanțe ori a unei dispoziții dintr-o lege sau ordonanță în vigoare, deci dacă intrarea în vigoare a ordonanței se va produce peste zece zile, în tot acest interval noi nu avem nicio competență”, a declarat Ciorbea pentru AGERPRES.
El a spus că, în ceea ce privește grațierea, s-a aprobat un proiect de lege care va fi trimis la Parlament în procedură de urgență.
„Se va dezbate de către Parlament, imediat după adoptare poate fi atacată cu obiecție de neconstituționalitate la CCR și de către grupurile parlamentare și de către domnul președinte și așa mai departe. Deci, privitor la grațiere nu se pune problema ca noi să ne pronunțăm în această fază (…) Noi avem posibilitatea în faza aceea, după adoptarea de către Parlament, alături de președintele României, alături de grupurile parlamentare, putem să facem obiecție de neconstituționalitate. După aceea, după ce legea a parcurs toate fazele, să spunem, și a fost promulgată de președintele României, atunci putem să ridicăm excepție de neconstituționalitate oricând”, a afirmat Victor Ciorbea.
El a menționat că în prezent este valabil ceea ce a spus președintele Iohannis și a pus în discuția CSM privind declanșarea unui conflict juridic de natură constituțională în cazul căruia CCR poate fi sesizată de CSM, Guvern, președinții Camerelor Parlamentului și de șeful statului.
„În faza aceasta poate fi sesizată CCR cu privire la un conflict juridic de natură constituțională de către cei pe care vi i-am spus, începând cu șeful statului, continuând cu președinții camerelor, guvern și așa mai departe”, a adăugat Victor Ciorbea.
Ciorbea a mai spus, referindu-se la afirmațiile președintelui Klaus Iohannis că se gândește să-i facă o vizită, că îl așteaptă „cu multă plăcere”.
„În legătură cu vizita domnului președinte, îl aștept cu multă plăcere, oricând suntem onorați de prezența domniei sale sau a unui demnitar atât de înalt al statului român și este bine că din când în când unii sau alții își mai amintesc și de această instituție care a apărut la noi, efectiv, în urmă cu 20 de ani”, a spus Ciorbea.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că se gândește să-i facă o vizitămiercuri Avocatului Poporului, pentru a-i transmite că se așteaptă de la acesta la o luare de poziție în legătură cu deciziile Guvernului.