Breaking News

O alimentatie sanatoasa poate stimula sanatatea osoasa si preveni fracturile in cazul femeilor aflate la menopauza

O alimentație cu multe fructe, legume, pește și cereale integrale poate stimula sănătatea osoasă și preveni fracturile în cazul femeilor aflate la menopauză, arată o cercetare a Universității Ohio (Statele Unite).
Mai precis, cercetătorii au analizat datele dintr-o cohortă de 10.029 de femei, cu vârsta de 50-79 de ani, din perioada 1993-1998 pentru a măsura nivelurile de elemente inflamatorii din dietă și densitatea minerală osoasă.
Femeile cu dietele cel mai puțin inflamatorii (sistem de notare numit Index dietetic inflamator) au pierdut mai puțină densitate osoasă în perioada de șase ani (perioada de urmărire) decât femeile cu dietele cele mai inflamatorii – o densitate osoasă mai mică.
În plus, analizele au arătat că în cazul dietelor cu potențial scăzut inflamator, femeile la post-menopauză cu vârsta sub 63 de ani prezentau un risc mai mic de fracturi de șold. Cu alte cuvinte, scorurile mai mari ale indexului au fost asociate cu un risc de aproape dublu ca femeile caucaziene cu vârsta sub 63 de ani să sufere fracturi de șold în comparație cu riscul pe care l-au prezentat femeile din grupul cu scorurile inflamatorii mici.
Cu toate acestea, în cazul femeilor care au consumat mai multe fructe, legume, pește sau cereale integrale nu a fost găsită nicio legătură directă cu numărul fracturilor membrelor. O posibilă explicație a specialiștilor a fost că femeile cu scoruri mai mici ale inflamației au fost mai active fizic față de celălalt grup și drept consecință au prezentat un risc mai mare de cădere.

Menopauza este sfârșitul perioadei fertile a femeii – un proces biologic pe care fiecare femeie ajunge să-l parcurgă și se instalează după ultima menstră (în jurul vârstei de 50 de ani).

Sursa: SanatateaTV