Adi Cristi
Adi Cristi

CINE A FOST SAU CINE MAI ESTE ÎNCĂ DANTE

Dunărea încearcă din nou să ne ia ţara la vale, folosindu-se de aceeaşi culoare portocalie a dezastrului românesc, de această dată, colorând harta hidrologică de avertizare. Între timp, Daniel Morar, încă în funcţia Procurorului General al României, se ia la trântă cu Dumnezeul său, cu numele de cod „Traian Băsescu”, provocând aceeaşi stupoare în spaţiul public cum mai reuşesc să facă astăzi apele învolburate ale fluviului, ajuns până la şoldurile ţării.

Ceea ce a fost, până mai ieri, „mâna înarmată a şefului statului”, sare fără nici o jenă la gâtul băsescian, după ce CSM, la fel de umil şi de umilit, i-a anulat detaşarea lui Daniel Morar la Parchetul ÎCCJ a României, după ce, cu numai câteva zile înainte ca Traian Băsescu să sugereze Curţii Constituţionale a României să se implice în aflarea adevărului, să afle cât de  legal mai stă Daniel Morar cocoţat în fruntea procurorilor români şi planetari sau dacă nu este vorba despre un post pe care îl ocupă prin abuz în serviciu, uzurpând calităţile oficiale ale acestei funcţii.

Acum, pentru că Traian Băsescu a dat CSM-ului cu varga peste degete, Consiliul Superior al Magistraturii i-a şoptit lui Daniel Morar „să se ceară afară”, punând capăt carierei sale la Parchet., fără însă a rămâne pe drumuri sau să fie înscris din oficiu în categoria şomerilor de lux. Şeful CSM,  Oana Schmith-Hăineală, l-a luat pe lângă ea, sub formă de consilier, gândind foarte bine la „tezaurul de informaţii” pe care şi l-a adus în casă, cu un minim de investiţie.

Acelaşi gălăgios nu ezită din mers să strige, peste gardul ţării, că Traian Băsescu i-a spus că „nu are dreptul la atitudine”. Care să fie atitudinea ce i-a sărit ţandăra, cum mai poate sări coda de topor sau de ciocan în fruntea mânuitorului?! Evident că spusele sale, extrase din aceeaşi fiere cu care a înveninat viaţa publică de când a ajuns la DNA (adus de Monica Macovei, după ce a ratat mai multe dosare la Cluj) au atacat-o pe nepusă masă pe şefa sa, care l-a susţinut şi care i-a prelungit la maxim şederea în fruntea DNA.

Atât el, Daniel Morar, cât  şi CSM au inventat pretenţii impuse evaluării candidaţilor pentru funcţiile de şefi ai parchetelor, adjuncţii acestora, şefii de secţie.

Daniel Morar nu a vrut ca Laura Codruţa Koveşi să-i urmeze la DNA, pentru că „nu ar avea experienţă în DNA”. Traian Băsescu i-a mai citit o dată, de această dată cu glas tare şi cu intonaţie, ceea ce prevede legea 304/2004 art.54! Acest comportament peste lege, atât din partea lui Daniel Morar cât şi din partea CSM; atunci când, iată, ar fi intrat în coliziune cu interesul băsescian, este aspru criticat de preşedinte, care i-a tras de mânecă pe foştii săi aplecaţi, amintindu-le că poziţia lor a ajuns deja „contra curentului” – se poate citi şi „contra-vântului”. „Bunele maniere”, stabilite în ultimele zile între Victor Ponta şi Traian Băsescu, au schimbat odinea nefirească a lucrurilor, producând buimăceală în rândul nevertebratelor băsesciene, puse în situaţia de premieră mondială, de a face mătănii şi în faţa lui Traian Băsescu, dar şi iată, mai nou, în faţa lui Victor Ponta. Acelaşi inepuizabil şi şocant Daniel Morar este nevoit de ultimele evoluţii de pe scena politică a ţării să exerseze „lingeri de clanţă” şi despufuire şi pe Victor Ponta, descoperit în binomul preşedinte-premier, astfel încât „din proprie iniţiativă” a decis să nu creeze probleme constituţionale, atâta timp cât a descoperit că „se află luat în vizor”, el cel care are astăzi pretenţia că a acţionat tot timpul pentru a rezolva problemele şi nu pentru a crea probleme!

Indiferent de ceea ce crede Daniel Morar despre el, există deja o percepţie cvasi-unanimă prin care fostul şef al DNA este asociat cu „omul de curte al lui Traian Băsescu”. S-ar putea să i se potrivească mai bine decât o carieră de judecător la CCR, postul de grădinar la vila Dante, a lui Traian Băsescu, evident după ce trece examenul de a afla cine a fost sau cine mai este încă Dante.

ADI CRISTI