Habitat for Humanity România, Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany şi Delphi Automotive își vor uni forțele pentru renovarea Şcoalii din localitatea Liteni, judeţul Iaşi, instituție de învățământ care are nevoie urgenţă de reabilitare, pentru ca cei 450 de elevi să înveţe într-un mediu curat şi sănătos.
„Şcoala din Liteni este de multă vreme în atenţia fundaţiei noastre, atât pentru nevoile copiilor din această comunitate, dar mai ales pentru entuziasmul, pozitivismul şi perseverenţa oamenilor de acolo. De la copii până la profesori şi părinţi, aceşti oameni nu stau cu mâinile în sân, aşteptând să se întâmple vreo minune pentru ei, ci pun umărul la treabă acolo unde este nevoie. Sunt copii care fac mai multe activităţi de voluntariat decât mulţi copii de la oraş care trăiesc şi învaţă în cele mai bune condiţii. Acesta sunt câteva din motivele pentru care noi, echipa Fundatiei Bethany, ne implicam cu tot entuziasmul şi energia necesare în proiectul iniţiat de colegii de la Habitat for Humanity, un proiect care cu adevarat schimbă vieţi şi mentalităţi”, a declarat Diana Păiuş, manager zonal al Fundaţiei Serviciilor Sociale Bethany Iaşi. Şcoala din Liteni este alcătuită din două corpuri de clădire, care au fost construite în anul 1950. Un corp de clădire a fost renovat în 2002, în timp ce al doilea este într-un stadiu avansat de distrugere. Membrii comunităţii şi-au manifestat interesul de a face muncă voluntarăm alături de oricine doreşte să îi ajute să renoveze şcoala, care este una dintre puţinele rămase să deservească această zonă, aflată la 52 km de Iaşi. La Școala din Liteni învață copii care pentru a-și putea continua studiile parcurg zilnic o distanţă de doi, trei kilometri. Unitatea de învățământ necesită intervenţie urgentă pentru renovarea mai multor corpuri de clădire, printre care: două clase din corpul vechi, două clase de grădiniţă (care necesită o investiţie mai mare, deoarece sala actuală trebuie dărâmată până la temelie şi refăcută, inclusiv tavanul), înlocuirea ferestrelor vechi cu altele noi, sigure şi eficiente din punct de vedere energetic, înlocuirea întregului sistem de încălzire (în acest moment există încălzire la sobă), îmbunătăţirea sistemului sanitar şi de canalizare (cei 450 de elevi merg afară la cele șapte toalete din curte), renovarea sălilor de clasă din mansardă – consolidarea celor două săli de clasă şi transformarea lor într-una singură şi instalarea de ferestre de mansardă care să permită intrarea luminii naturale, repararea acoperişului, înlocuire uşi. „Proiectul de renovare va fi realizat de Habitat for Humanity România, prin intermediul filialei din Comăneşti, şi va costa 60.000 de dolari. Toate măsurile de renovare se pot face independent una de cealaltă şi vor fi implementate cu ajutorul echipelor de voluntari. Le mulţumim partenerilor noştri de la Delphi, care ne susţin financiar în acest proiect şi invităm şi alte companii să ne ajute cu resurse financiare, dar şi cu materiale de construcţie sau echipe de voluntari. În acest proiect pot lucra până la 50 de voluntari simultan în echipe de 15 – 25 de persoane. Avem nevoie de tot sprijinul pentru ca începând din septembrie elevii să înveţe într-o şcoală nouă şi curată”, a afirmat Gabi Pascal, manager Programe Habitat for Humanity România.
„Parteneriatul cu Habitat în România pentru această importantă inițiativă demonstrează în continuare sprijinul nostru pentru comunitățile în care trăim și muncim. Angajaţii Delphi s-au oferit deja voluntari pentru a face parte din acest proiect onorabil”, a precizat, la rândul său, John Hutson, directorul fabricii Delphi Diesel Systems Iași. (E.M.)