TOP priorităţi financiare ale românilor. De ce economisesc, de ce se împrumută

images (2)Potrivit unui studiu realizat de Axă Asigurări, romanul economiseşte doar pentru accesul rapid la bani şi profitul pe termen scurt. Studiul mai relevă şi care sunt priorităţile financiare ale romanilor atunci când se gândesc să economisească: sănătatea, familia, serviciul şi copiii. Astfel, cel mai mare procentaj de respondenţi au fost de acord asupra faptului că pentru îmbolnăviri grave trebuie să existe totdeauna economii. La fel, pentru protecţia financiară a familiei, în cazul decesului unuia dintre susţinători.

În topul priorităţilor financiare ale românilor se află  depozitul, creditul si pensia privată.

În acest context, în funcţie de priorităţile financiare ale respondenţilor, cel mai relevant produs este depozitul bancar, văzut de majoritatea că principala sursă de rezolvare a riscurilor ce trebuie acoperite, de la studiile şi asigurarea locuinţei pentru copii, până la probleme de sănătate şi protecţie financiară în caz de şomaj sau deces.Creditul bancar este perceput ca o soluţie pentru a-i cumpăra copilului o locuinţă, a-i asigura acestuia studiile şi chiar pentru rezolvarea unor probleme de sănătate.

Imediat în topul preferinţelor romanilor urmează investiţia în fondurile de pensii private, considerate ca  fiind cele mai sigure metode de asigurare a unei vieţi confortabile după retragerea din activitate, iar, după acestea, asigurarea de sănătate.

Clasamentul produselor de economisire şi investiţii preferate de populaţie continua cu asigurările de viaţă cu componentă de economisire pentru copii. Asigurarea de viaţă simplă, care asigură doar protecţia familiei în cazul decesului susţinătorului, precum şi asigurarea de viaţă cu plan de pensie sunt următoarele produse interesante pentru investitorii romani, în timp ce investiţiile în asigurări cu componenta investiţională, tip unit linked şi în acţiuni bursiere, unităţi de fond sau bonduri, sunt pe ultimele locuri.

Şi cu toate aceste informaţii bine întipărite în minte, 57% dintre cei intervievaţi recunosc că nu au economisit nimic în ultimele 12 luni.

Cei care au totuşi obiceiul de a economisi, preferă investiţiile cu profit pe termen scurt (40% dintre respondenţi), iar 24% apreciază modalităţile de economisire care permit retragerea banilor în orice moment. 13% sunt interesaţi de instrumentele fără risc, în timp ce 23% preferă investiţiile pe termen lung.

Studiul releva că profitul pe termen lung este mai interesant pentru populaţia din Ardeal, angajaţi, locuitori din oraşe mici, bărbaţi şi neutilizatori de internet. Populaţia ocupată din Oltenia, Banat, Crisana şi Maramureş, cu vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani, este mai preocupată de instrumentele cu componentă de protecţie a familiei. În plus, persoanele cu venituri mai mici, dar care  îşi pot permite o rată de economisire pe lângă cheltuielile obligatorii, sunt înclinaţi să opteze pentru un instrument cu o componentă de protecţie. La fel, cei care s-au confruntat cu o înrăutăţire a propriei situaţii financiare în ultimele 12 luni. Astfel, procentajul celor interesaţi doar de siguranţa profitului este de 40%, în timp ce persoanele interesate să asigure o protecţie minimă familiei şi să obţină profit pe termen scurt reprezintă  37% din total. Doar 9% dintre intervievaţi merg spre produsele de investiţii pe termen lung, dublate de protecţia familiei, iar 14% optează doar pentru componentă de protecţie a familiei. Pentru 81% dintre respondenţi, foarte important este accesul rapid la bani. Circa 21%, oameni cu vârste cuprinse între 20 şi 34 de ani, cu studii superioare, angajatori sau manageri, utilizatori de internet şi cu standarde înalte de viaţă, considera că merită să investeşti pe termen lung, în ciuda deprecierii banilor.

 

“Există un segment, de circa 21%, dintre respondenţi, cu un standard de viaţă înalt, angajatori sau manageri care consideră că merită să investeşti pe termen lung”, afirma Violetă Ciurel, preşedinte, Axa Asigurări.

 

De ce vor românii să economisească

 

  • 13,4% dintre intervievaţi îşi doresc să aibă cash pentru cazul în care vor avea o problemă de sănătate

 

  • 12,9% îşi doresc să ofere siguranţa financiară celor dragi prin diverse instrumente, în cazul unui deces

 

  • 11,6% îşi doresc să aibă o rezervă de bani pentru cazul în care îşi vor pierde locul de muncă