Afganistan: Atacul asupra aeroportului din Kabul încheiat, cei şapte atacatori ucişi

kabul_international_airport-500x374Un atac asupra aeroportului din Kabul s-a încheiat, luni dimineaţă, cu moartea celor şapte atacatori, a anunţat poliţia afgană, care precizează că nu are informaţii privind eventuale victime civile sau în rândul forţelor de securitate însărcinate cu oprirea asaltului rebel, relatează AFP.

Grupul de combatanţi, înarmaţi cu grenade şi puşti automate, a preluat controlul asupra a două clădiri din această zonă, în principiu foarte securizată, din nord-estul capitalei afgane. Atacul a fost revendicat de talibani, care se luptă de zece ani cu guvernul din Kabul şi aliaţii acestuia din NATO. ‘Au fost şapte atacatori – doi (kamikaze) care au declanşat bombele aflate asupra lor şi alţi cinci care au fost ucişi în lupte’, a anunţat pentru presă şeful poliţiei din capitala afgană, Mohammad Ayoub Salangi. ‘Nu sunt victime în rândul forţelor de securitate şi nu avem mai multe informaţii privind victime civile până la acest moment’, a adăugat acesta. Aeroportul din Kabul, păzit de numeroşi agenţi de securitate înarmaţi, primeşte avioane civile şi militare, iar o parte este rezervată coaliţiei NATO conduse de SUA. Aeroportul a fost închis, luni dimineaţă, pentru toate zborurile. Un purtător de cuvânt al coaliţiei a indicat că ‘persoane din Forţa Internaţională NATO (ISAF) se aflau alături de forţele afgane, însă operaţiunea a fost desfăşurată de acestea din urmă’. Grupuri de talibani atacă în mod regulat capitala afgană, declanşând lupte care durează mai multe ore şi se termină, în general, cu moartea atacatorilor şi a unui număr variabil de civili şi forţe de securitate.
Atacul de luni intervine cu un an şi jumătate înainte de retragerea prevăzută a majorităţii soldaţilor NATO, care susţin fragilul guvern de la Kabul, încheie agenţia franceză de presă.