Iuliu Winkler: Votul Parlamentului European pentru bugetul 2014-2020 este unul pozitiv pentru România

iuliu winklerVotul de principiu dat de Parlamentul European (PE) pe bugetul multianual al Uniunii Europene (UE) pentru perioada 2014-2020 este unul pozitiv pentru România, a declarat luni, la Deva, deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), acesta arătând că ţara noastră va primi, prin noul Cadru Financiar Multianual, cel puţin 34 de miliarde de euro, mai mult decât în actualul exerciţiu financiar.
‘Votul pe bugetul multianual al UE este unul pozitiv pentru România, pentru că prin acest vot s-au impus condiţiile PE. Potrivit unor calcule estimative, România va primi cel puţin 34 de miliarde de euro, o variantă optimistă fiind de 39 miliarde euro. Este clar că România va avea mai mulţi bani’, a afirmat parlamentarul european.
El a precizat însă că până la votul final al Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2014-2020 este necesară adoptarea a unui număr de aproximativ 70 de acte normative, urmând ca votul final al deputaţilor europeni pe bugetul multianual să fie exprimat în toamna acestui an. „PE a respins, în martie, prima propunere a Consiliului de buget multianual şi bine a făcut. (…) În lunile care au trecut au avut loc negocieri intense între Comisia Europeană, PE şi Consiliu, în urma cărora solicitările PE au fost acceptate”, a spus parlamentarul european. Iuliu Winkler a explicat că deputaţii europeni au impus trei condiţii în ceea ce priveşte bugetul multianual, acestea referindu-se la flexibilitatea CFM, posibilitatea de revizuire a acestuia şi alocarea de sume de bani mult mai mari pentru investiţii şi crearea de locuri de muncă. În acest context, parlamentarul european a menţionat că flexibilitatea va permite cheltuirea unor sume în avans pentru anumite proiecte, cum ar fi cele de infrastructură, dacă evoluţia favorabilă a acestora o impune.
‘Şi înainte se puteau obţine, în mod excepţional, plăţi în avans, dar procedura era extrem de greoaie. Un alt aspect al flexibilităţii este acela al posibilităţii de a transfera prevederi bugetare de la o axă la alta în funcţie de nevoile concrete ale fiecărui stat membru’, a afirmat Winkler.
În ceea ce priveşte clauza de revizuire a bugetului multianual, Iuliu Winkler a arătat că aceasta este motivată de faptul că acum alocările CFM 2014-2020 au o structură determinată de efectele crizei globale şi de măsurile de austeritate adoptate de statele membre, dar aceste condiţii se pot schimba peste trei ani. În plus, după alegerile din iunie 2014 sunt posibile schimbări în structura PE, la fel şi Comisia Europeană.
‘Ca atare, deputaţii au considerat că trebuie lăsat şi noul parlament să se pronunţe asupra bugetului multianual”, a explicat Winkler.
Pe de altă parte, parlamentarul european şi-a exprimat regretul că, pentru prima dată în istoria UE, valoarea bugetului multianual al Uniunii este în scădere, aceasta ajungând la 960 de miliarde de euro în credite de angajament.