NUMAI LA COTROCENI, NU!

Adi Cristi

Adi Cristi

Întoarcerea din vacanţă a preşedintelui şi mai apoi a premierului, cuplează din nou mecanismul disputelor sterile, decontate totuşi ca fiind necesare mersului înainte al ţării. În locul acuzelor unilaterale, venite din partea lui Traian Băsescu înspre Victor Ponta, ne aflăm din nou în faţa unul dialog, chiar dacă acesta este  montat din două monoloage.

Pe scena politică revine spectaculos şi pe nedrept uitatul Crin Antonescu, cel care dă forţă intervenţiilor lui Victor Ponta. în „hârâiala” cu Traian Băsescu. De 23 de ani, chiar dacă nu este agreat pe fond, acest tip ce comportament face carieră. Românilor le lipseşte această fierbinţeală chiar dacă, la nivelul declarativ, toţi sunt de părere că a trecut de mult timpul loviturilor sub centură, că nu mai este „la modă” înjunghierile pe la spate. Cu toate acestea, nu există lider politic important al ţării care să nu le practice, care să nule includă în arsenalul său de bun negociator, de „om de echipă”.

Fiind în mijlocul caniculei de august ţara simte o nevoie profundă de răcorire, de aer de munte sau briză de mare. Aceste adjuvante naturale sunt substituite de acest tip de dispute sterile, de genul implicării CSAT în privatizarea CFR Marfă sau de reacţia dură a preşedintelui faţă de tradiţionalele atitudini revizioniste ale liderilor maghiari de la Budapesta, dezvoltate invariabil pe pământ românesc. De această dată, Traian Băsescu constată că Budapesta devine un pol de instabilitate pentru problemele minorităţilor din regiune, nu numai din România. Tot la acest tip de atitudini mai semnalăm arestarea unui magistrat important de la Curtea de Apele Bucureşti, Veronica Cârstoiu, care este pe punctul de a trage după ea încă patru-cinci magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru o mită infimă de 1,5 milioane de euro(sic!) Tot la categoria performanţe de vară poate fi contabilizată şi reacţia de revoltă a celor 1200 de primari USL, găsiţi incompatibili de ANI. La rândul său, preşedintele ANI, Horia Georgescu, nu recunoaşte această cifră, amintind că au fost găsiţi incompatibili doar 100 de primari şi nicidecum cifra invocată. Această exagerare din partea liderilor locali ai USL, crede preşedintele ANI, este făcută public doar pentru a forţa modificarea legii, trimiţând ANI în subordinea Parlamentului..

Acum că preşedintele Traian Băsescu şi-a turat motoarele după cum a făcut-o şi premierul Victor Ponta sau preşedintele Senatului, Crin Antonescu, ţara aşteaptă noi confruntări. Deja, orice lucru bun ar face Traian Băsescu, vezi reacţia corectă faţă de afirmaţiile liderului Jobbik, Gabor Vona, i se întoarce împotriva sa, preşedintele fiind acuzat de lipsa de reacţie faţă de aceste mizerii revizioniste, pe care, în anii din urmă, chiar că le-a încurajat prin participarea cot la cot cu premierul ungur, Viktor Orban, la aceste tabere de vară ce populează an de an spaţiul românesc.

Acest tip de reacţie devine unul nu numai periculos, dar şi decisiv, concludent, explicit. În momentul în care orice ai face, rău sau bine, eşti perceput că ai făcut  numai lucruri rele, este timpul să te ceri singur acasă. Să pleci din proprie iniţiativă, fără a mai face apel la vanităţile şi orgoliile rănite. Cu cât vei sta mai mult în postul care nu te pune decât în umbră, modificându-ţi sensurile şi mesajele pe care chiar cu bună credinţă le-ai putea transmite, cu atât ţi se modifică sistemul de referinţă, punându-te în imposibilitatea să mai distingi „ce este bine şi ce este rău”. Şi, atunci când faptele tale au repercusiuni directe asupra unei ţări întregi, atunci trebuie să constaţi singur că unica ta mutare, care îţi mai este permis să o faci, este aceea de a pleca acasă, pe mare sau pe la terasele din parcul Cişmigiu. Oriunde, numai la Cotroceni, nu!