Parlamentul britanic a votat joi seara – 285 de voturi ”împotrivă” şi 272 ”pentru” – împotriva autorizării participării Londrei la o posibilă intervenţie militară în Siria ca urmare a unui presupus atac cu gaze chimice în împrejurimile Damascului.
Opoziţia siriană faţă de regimul lui Bashar al-Assad ”regretă” votul parlamentului britanic de respingere a unei intervenţii împotriva Damascului, dar estimează că ”aceasta nu va împiedica atacurile aeriene”, relatează AFP.Un înalt responsabil al opoziţiei, cu baza în Turcia, contactat telefonic de AFP din Beirut, a dat asigurări ”că regretă faptul că parlamentarii britanici n-au putut înţelege adevărata situaţie din Siria”.
”Ne exprimăm temerea că, după un astfel de vot, /preşedintele sirian/ Bashar al-Assad va utiliza din nou armele chimice, la o scară mult mai largă, în provincia Damasc”, a adăugat responsabilul respectiv, care a cerut să-şi păstreze anonimatul.
”Totuşi, noi nu credem că acest vot poate împiedica recurgerea la lovituri aeriene”, a adăugat el. ”Statele Unite au spus în mod clar că Bashar a trecut de linia roşie şi Franţa şi-a reiterat, prin vocea preşedintelui Francois Hollande, intenţia de a participa /la intervenţie/. Chiar fără participarea Marii Britanii, o lecţie va fi dată lui Bashar al-Assad”, a mai spus responsabilul. Potrivit declaraţiilor sale, coaliţia opoziţiei siriene are intenţia de a trimite ”săptămâna viitoare o delegaţie la Londra pentru a se întâlni acolo cu deputaţi şi pentru a încerca să-i convingă despre necesitatea unei acţiuni”. Barack Obama îşi rezervă dreptul de a acţiona unilateral împotriva regimului sirian cu scopul de a-l pedepsi pentru că a folosit arme chimice, fără să aştepte ONU sau aliaţi ca Marea Britanie, a sugerat Casa Albă.Preşedintele american, care a vorbit despre o „lovitură de avertisment” necesară împotriva Guvernului lui Bashar al-Assad, va da prioritate intereselor Statelor Unite când va decide reacţia ţării sale, a elaborat Josh Earnest, un adjunct al purtătorului de cuvânt al Casei Albe.”Preşedintele dă socoteală, înainte de orice, americanilor care l-au ales pentru a-i proteja. Iar preşedintele este ferm convins de miza acestei situaţii privind măsuri necesare în vederea protejării intereselor noastre cruciale în domeniul securităţii naţionale„, a adăugat el.Marie Harf de la Departamentul de Stat a calificat consultările internaţionale pe tema crizei siriene ca „extrem de importante”, dar a avertizat totodată că americanii vor lua decizii „urmărind propriul calendar”.”Utilizarea unor arme chimice de către regimul sirian împotriva poporului reprezintă o situaţie în care interesele în domeniul Securităţii Naţionale americane sunt ameninţate. Este interesul nostru (…) ca această utilizare să nu rămână fără răspuns„, a insistat ea.Inspectorii ONU aflaţi în misiune în Siria urmează să prezinte un raport verbal secretarului general al ONU Ban Ki-moon, după ce vor pleca din Siria, sâmbătă.