BBC a lansat un serviciu în limba coreeană

BBC a lansat marți un nou serviciu radio și de informații online, în limba coreeană, iar cea mai mare parte a conținuturilor difuzate de acesta vor fi accesibile și în Coreea de Nord, informează AFP.

Noul serviciu, difuzat pe unde scurte timp de trei ore pe zi și timp de o oră pe unde medii, va dispune de o echipă alcătuită din jurnaliști care locuiesc și lucrează în Seul, Londra și Washington.

„BBC News Korean se va baza pe reputația îndelungată (…) și pe imparțialitatea pe care a dobândit-o BBC în lumea întreagă”, a declarat Francesca Unsworth, directoarea BBC World Service, într-un comunicat.

Potrivit unui purtător de cuvânt al BBC World Service, „cea mai mare parte” a acestor programe noi vor putea să fie recepționate în Coreea de Nord în pofida „bruiajului” practicat de autoritățile nord-coreene.

Accesul la informație este ferm controlat de regimul de la Phenian. Pentru a avea acces la programe media străine precum radiodifuzorul guvernului american Vocea Americii și Radio Free Asia, nord-coreenii trebuie să încalce legea și să folosească dispozitive care fac parte din domeniul tehnologiilor de ultimă generație.

Serviciul coreean al BBC este unul dintre cele 12 nou lansate în acest an de grupul media britanic grație unei subvenții publice de 291 de milioane de lire sterline (332 de milioane de euro).

BBC emite de acum inclusiv în limbile punjabi, yoruba și pidgin și speră să își dubleze audiența mondială la 500 de milioane de persoane până în 2022.

AGERPRES