Franţa afirmă nu va ataca singură Siria, ci aşteaptă decizia Congresului SUA

atac siria1Dezbaterile din Congres cu privire la o eventuală intervenţie militară americană în Siria, solicitate de preşedintele Barack Obama, vor începe luni, 9 septembrie

Ministrul francez de interne, Manuel Valls, a afirmat duminică, la postul de radio Europe 1, că Franţa nu poate lansa singură un atac împotriva Siriei şi că aşteaptă să decidă Congresul SUA dacă regimul preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, va fi pedepsit pentru un atac chimic soldat cu moartea a sute de civili, relatează agenţia Reuters.

Declaraţiile ministrului francez survin într-un context în care în Franţa cresc presiunile asupra preşedintelui Francois Hollande pentru a supune unui vot în Parlament problema unei intervenţii militare în Siria. ”Franţa nu poate merge singură” împotriva Siriei, ”avem nevoie de o coaliţie”, a declarat ministrul Valls.
Reuters precizează că, duminică, premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anunţat că se va întâlni luni cu şefii celor două camere ale Parlamentului – Adunarea Naţională şi Senatul – şi cu cei ai opoziţiei, pentru a discuta despre Siria, înainte de o dezbatere în Parlament pe această temă prevăzută pentru miercuri.Dezbaterile din Congres cu privire la o eventuală intervenţie militară americană în Siria, solicitate de preşedintele Barack Obama, vor începe luni, 9 septembrie, au anunţat sâmbătă responsabili republicani din Camera Reprezentanţilor, conform AFP.”Suntem mulţumiţi că preşedintele a solicitat o autorizaţie (din partea Congresului) pentru o intervenţie militară în Siria”, a declarat John Boehner, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, dar şi alţi parlamentari republicani, într-un comunicat. „În consultare cu preşedintele, ne aşteptăm ca această măsură să fie examinată în cadrul Camerei în săptămâna care începe la 9 septembrie”, conform aceluiaşi comunicat.

Armata siriană are „degetul pe trăgaci”, declară premierul sirian

Armata siriană ‘este mobilizată, ea are degetul pe trăgaci’, a declarat sâmbătă, la televiziunea de stat, premierul sirian Waël al-Halqi, potrivit AFP.
Într-o declaraţie scrisă difuzată de televiziunea siriană, premierul al-Halqi dă asigurări că ‘armata este gata să facă faţă oricăror provocări şi oricăror scenarii’.
După ce ultimii experţi ai Naţiunilor Unite au părăsit sâmbătă dimineaţa teritoriul sirian, autorităţile de la Damasc declară că sunt pregătite să reacţioneze în cazul unor atacuri aeriene americane. În cursul dimineţii, un important responsabil al serviciilor siriene de securitate a declarat că Siria se aşteaptă ”în orice moment” la un atac occidental împotriva teritoriului său şi ”este gata să riposteze de asemenea în orice moment”. ”Ne vom apăra poporul şi patria cu toate capacităţile de care dispunem”, a mai afirmat acesta, insistând că o ”agresiune /occidentală n.red./ nejustificată nu va rămâne fără ripostă’.