Europarlamentarul PDL Monica Macovei susţine că preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, ar avea o „concepţie bolnavă” despre viitorul României, deoarece se teme de hotărârile unor instituţii precum DNA, ANI sau Curtea Constituţională.
„Crin Antonescu a declarat că nu se simte la putere câtă vreme DNA sau ANI investighează miniştri USL sau Curtea Constituţională dă decizii nefavorabile intereselor USL. Deci lui Antonescu îi e frică de DNA, ANI şi CCR. Omul acesta, care vrea să fie preşedintele României, este în realitate un pericol pentru România. El crede că puterea se exercită în interesul unei găşti de partid prin subordonarea politică a instituţiilor judiciare sau de control ale statului şi deci prin asigurarea impunităţii useliştilor aflaţi la putere”, se arată într-un comunicat semnat de europarlamentarul democrat liberal. Monica Macovei apreciază că în astfel de condiţii proiectul politic cu care va candida la preşedinţie Crin Antonescu ar fi „vreau să dau liber la furat celor care mă sprijină şi pentru asta trebuie să scăpăm de DNA şi ANI”.
Europarlamentarul PDL subliniază că independenţa „construită cu greu” a unor instituţii precum DNA sau ANI este cel mai mare câştig al ultimilor 20 de ani şi că, avându-l pe Crin Antonescu în frunte, România riscă să devină o „ţară bolnavă”.
„Toate acestea trădează o concepţie bolnavă despre viitorul României. În realitate, independenţa construită cu greu a acestor instituţii este cel mai mare câştig al ultimilor 20 de ani: ne-a adus în UE, egalitatea în faţa legii nu mai e o simplă vorbă, politicienilor corupţi le este frică, iar unii dintre ei ajung la închisoare ca orice alt om care încalcă legea penală. Doar o minte bolnavă poate propune întoarcerea la vremurile comunistului Iliescu sau condamnatului Năstase ca proiect pentru România. Adică la o ţară condusă abuziv şi prin furt, o ţară paria în Europa, o ţară în care cetăţenii sunt umiliţi şi furaţi de proprii lideri politici. Cu Antonescu în frunte, România riscă să devină o ţară bolnavă şi nedorită de nimeni, nici măcar de proprii cetăţeni”, a mai precizat Macovei. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi-a nuanţat luni poziţia referitoare la o afirmaţie recentă conform căruia ar fi un lider al opoziţiei, subliniind că, atâta timp cât alte instituţii decât cele constituţionale schimbă sau numesc miniştri, nu se poate spune că partidul pe care îl conduce este la putere.
„Susţin Guvernul, colegii mei de partid, partidul pe care îl conduc este parte integrantă din Guvern, facem parte din majoritatea parlamentară. Suntem însă la putere? Eu cred că nu, atâta vreme cât alte instituţii decât cele alese de cetăţeni conform Constituţiei schimbă sau numesc miniştri şi mă refer la ANI, la DNA, nu suntem la putere. Atâta vreme cât Curtea Constituţională, în mod profund neconstituţional, blochează aplicarea unei legi, vezi legea Referendumului, nu suntem la putere”, a declarat copreşedintele USL într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL. Întrebat duminica seara, într-o emisiune a postului Digi 24, cine este liderul opoziţiei, după un moment de ezitare, liderul liberalilor a spus: „Cred că tot eu”. „Dar opoziţia nu-i faţă de Guvern, opoziţia-i faţă de putere’, a adăugat el.
Ulterior, Crin Antonescu a detaliat: „Suntem la guvernare, suntem într-o majoritate parlamentară, dar nu suntem la putere. Mă refer la mine şi la PNL’, a punctat Crin Antonescu.