Recomandări editoriale

carti.Recomandări editorialeWill Adams
Codul lui Alexandru
Editura Rao

Cel mai misterios războinic din istorie. Mormântul său legendar, o minune a lumii antice, părea dispărut pentru totdeauna. Dar o echipă de muncitori a deschis intrarea într-o catacombă din Alexandria, declanșând astfel o cursă pe viață și pe moarte pentru dobândirea celei mai mari comori a tuturor timpurilor.  Daniel Knox este un egiptolog căzut în dizgrație, pe care fascinația pentru Alexandru cel Mare și mormântul acestuia l-ar putea costa viața. El încearcă să scape de răzbunarea unui armator grosolan pentru care lucrase ca scafandru și cu care avusese un conflict, iar câștigarea acestei curse ar putea fi șansa lui de a rămâne în viață. Oricum există și alte persoane pe urma comorii, iar acestea nu s-ar da în lături de nimic pentru a și-o adjudeca.

 

Mioriţa Baciu Got
Istoria unui destin confiscat
Tatăl meu, martirul ne
știut Viorel Baciu
Editura Curtea Veche Publishing

 

„Cartea de faţă are menirea de a facilita înţelegerea unei experienţe extrem de dureroase şi profund personale, experienţă traversată vreme de patru decenii de către unul dintre oamenii verticali ai acestui neam, un om care s-a stins într-o cunoaştere imperfectă – tatăl meu, victimă a comunismului. Ea vizează restituirea (fie şi numai parţială, fie şi numai simbolică) a unui destin confiscat”. (Mioriţa Baciu Got)

 

Ismail Kadare
Cina blestemată
Editura Humanitas Fiction

Romanul dezvoltă metafora unei lumi absurde, lipsite de speranţă, unde morţi şi vii, torţionari şi victime, puternici şi slabi se amestecă, prinşi deopotrivă în malaxorul istoriei. Implacabilă, o singură lege reglementează viaţa din Gjirokastra, cea a miturilor care sustrag evenimentele vieţii cotidiene şi le consacră, transformându-le într-un palimpsest de poveşti exemplare. Pe 16 septembrie 1943, în Gjirokastra ocupată de trupele naziste, doctorul Gurameto îl primeşte într-o seară la masă pe colonelul Fritz von Schwabe, decorat cu Crucea de Fier, pe care îl cunoaşte, se pare, din vremea studenţiei. În urma acestei cine, armata germană îi eliberează pe localnicii luaţi ostatici, printre aceştia numărându-se şi un evreu. În aparenţă, nimeni nu ştie ce s-a întâmplat în timpul acelei cine, ce s-a vorbit, dacă doctorul Gurameto e un erou ori un trădător, şi nici măcar dacă Fritz von Schwabe este cu adevărat cine pretinde că este. Însă zece ani mai târziu, când Stalin declanşează persecuţia împotriva medicilor, trecutul este dezgropat, iar Gjirokastra devine teatrul tragic al unei anchete absurde, care, în loc să desluşească enigmele trecutului recent, dezgroapă şi altele, străvechi.

 

Cristina Nemerovschi
nymphette_dark99
Editura Herg Benet

Rămasă singură în mijlocul Braşovului, fără bani şi fără baterie la mobil, Vicky, o adolescentă de 13 ani, are o noapte la dispoziţie pentru a ajunge în Bucureşti, unde a doua zi este petrecerea de majorat a iubitului ei, Dev, petrecere pe care în niciun caz nu vrea să o rateze. Un TIR opreşte, iar bărbatul pare fascinat de nurii tinerei Lolite, propunându-i o partidă de sex în pădurea de la marginea drumului. Ea acceptă imediat, însă şoferul nu ştie că a făcut o greşeală care îl va costa poate chiar viaţa.Situaţiile neprevăzute şi personajele întâlnite pe parcursul a doar câteva ore gravitează în jurul atracţiei sexuale şi al aventurilor extreme, al rememorării unor evenimente decisive din trecut şi reflecţii despre persoanele importante care au marcat-o. Fata ascunde totuşi un secret, întâmplarea.

 

Martha Bibescu
Catherine-Paris
Editura Polirom

Catherine-Paris e o prinţesă adevărată. Ştie doar din poveştile bunicii că ţara ei se află undeva departe, unde se vorbeşte altă limba şi unde sunt ţinuturi mlăştinoase pe malul unui râu numit Prut, şi că strămoşii ei sunt nobili, iar rudele ei, capete încoronate. Catherine e o prinţesă adevărată care locuieşte în oraşul căruia îi poartă numele, pe o străduţă de lângă Matignon, cu bunica, bucătăreasa şi camerista. E o fetiţă cuminte, care ia lecţii de latină şi se plimbă ore întregi prin Tuileries. Nimic mai străin de zvonul palatelor, de desăvârşita eticheta a saloanelor şi de obligaţiile rangului nobiliar. Viaţă aceasta tihnită şi limpede se întrerupe neaşteptat: dintr-un automobil strălucitor coboară un prinţ adevărat.

 

Andrei Dósa
American Experience
Editura Cartea Românească

American Experience este inspirat de cele patru luni în care Andrei Dósa a muncit şi a călătorit prin Statele Unite şi încearcă să surprindă sistemul american văzut prin ochii unui est-european. Manuscrisul cuprinde trei cicluri de poeme: „American Experience” (scris în timpul şederii în Statele Unite), „Ultimul party cu americani”, respectiv „Nueva York”, acestea două fiind scrise după revenirea în ţară.