Dureri de cap, dureri de dinți, dureri de spate, dureri menstruale… Sunt dureri pe care le tratăm cel mai adesea fără a merge la medic. Știm însă întotdeauna ce analgezice trebuie să folosim? Sau în ce doză? Dar dacă automedicația nu este eficientă, ce putem face?
Formele solubile sau lichide sunt puțin mai rapide decât comprimatele sau tabletele. De ce? Pentru că substanța activă ajunge deja dizolvată, deci gata să acționeze, în stomac. Ceea ce nu este cazul comprimatelor filmate, tabletelor sau capsulelor. În plus, analgezicele orosolubile au avantajul de a putea fi administrate fără apă, sunt practice atunci când nu avem apă la dispoziție sau ne aflăm în locuri unde sursele de apă sunt improprii. Comprimatele efervescente nu sunt indicate persoanelor care trebuie să urmeze un regim fără sare. De reținut că, indiferent de forma farmaceutică a unui analgezic, nu trebuie să sperăm la calmarea durerii într-un minut.
Ce doză este indicată?
Cel mai sigur este să încercăm inițial doza minimă corespunzătoare unui comprimat, recomandă medicii și farmaciștii. De exemplu, în cazul paracetamolului se poate administra pentru început o doză de 500 de mg. Doar dacă aceasta se dovedește ineficientă se poate trece la 1.000 de mg, dar după un interval de minimum 4-6 ore de la prima administrare. Trebuie știut că, potrivit studiilor, paracetamolul este activ începând de la 500 mg și este preferabil să ne limităm la cea mai mică doză eficace. Dozajul necesar fiecărui tip de analgezic depinde și de greutatea corporală, dar oricum dozele indicate sunt menționate întotdeauna în prospectul medicamentului, pe care obligatoriu trebuie să-l citim înainte de administrare.
Este adevărat că trebuie evitată aspirina?
Se spune că dacă aspirina ar fi un nou medicament, ea nu ar mai putea obține autorizația de punere pe piață. Deși apririna este mai eficientă decât paracetamolul contra unor dureri, ea este mai dificil de administrat în automedicație, avertizează Sebastian Brion, profesor la Universitatea Versailles-Saint Quentin en Yvelines (Franța). Chiar în doze mici, aspirina poate fi agresivă cu stomacul putând provoca tulburări gastrice, inclusiv sângerări, chiar și la câteva zile de la administrare (prudență în caz de operații sau proceduri chirurgicale). În plus, aspirina prezintă mai multe riscuri de alergii decât paracetamolul. Să nu uităm de asemenea că ea este incompatibilă cu unele tratamente și este contraindicată în cazul celor cu ulcer gastrodoudenal. Din toate aceste motive, este mai bine să evitați administrarea aspirinei fără aviz medical, mai ales dacă nu ați mai luat niciodată acest medicament.
Uleiul de pește și aspirina, un bun duo antidurere în cazul artrozei?
Asocierea uleiului de pește cu aspirina poate fi cheia pentru calmarea durerilor inflamatorii provocate de artroză. Potrivit noilor cercetări de la Școala de Medicină din Boston, combinația ulei de pește-aspirină poate combate cu succes inflamația provocată de durerile din artroză sau din alte forme de artrită inflamatorie. Aspirina și uleiul de pește (bogat în omega 3) sunt cunoscute pentru virtuțile lor antiinflamatoare. Dar ceea ce au adus nou cercetătorii americani este faptul că administrate împreună – aspirina și uleiul de pește – oferă un răspuns mai bun la reacția inflamatorie provocată de artroză sau poliartrită reumatoidă. Cum acționează aspirina și uleiul de pește? Aspirina blochează secreția de prostaglandine (un grup de substanțe implicate în inflamație), având o mare utilitate în tratamentul anumitor reumatisme. Cât despre acizii grași esențiali omega 3 provenind din pește gras și ulei de pește, aceștia contribuie la flexibilitatea articulațiilor. Or, când aspirina este combinată cu acizi omega 3, ea stimulează producția unor molecule numite rezolvine, care derivă din omega 3. Astfel această combinație și-a dovedit eficiența în reducerea inflamației și a durerii din bolile artrozice. Cercetările asupra acestui duo analgezic au fost publicate recent în revista americană Chemistry and Biology.
Când e necesar ibuprofenul?
Dacă suferim de o durere de stomac, trebuie evitat ibuprofenul, și el agresiv cu mucoasa gastrică. În schimb, se poate alterna paracetamolul cu ibuprofenul în caz de dureri traumatice, dureri de dinți sau de cap. Practic, se administrează mai întâi paracetamol. Dacă durerea nu cedează cu 2 x 500 mg, așteptăm 6 ore înainte de administrarea altei doze, când putem încerca ibuprofenul (200 mg), ținând cont de contraindicația de ulcer. Principiile active ale acestor două tipuri de analgezice nu acționează pe același palier al durerii. În 24 de ore, nu trebuie să se depășească 4 g pentru paracetamol și 1200 mg pentru ibuprofen.
Ce facem dacă durerea nu dispare după o jumătate de oră?
În mod normal, după 30-45 de minute de la administrarea analgezicului, ar trebui să se resimtă o îmbunătățire. Durerea începe să scadă în intensitate, dar nu trebuie să ne așteptăm ca ea să dispară complet într-o jumătate de oră, avertizează medicii. Dacă, dimpotrivă, durerea crește în intensitate în ciuda analgezicelor, este indicat să consultăm medicul. La fel și în cazul unei dureri neobișnuite și mai ales dacă nu cedează la tratament sau crește.
În cazul migrenelor, este greu de tratat durerea deja instalată, motiv pentru care medicii le recomandă pacienților care știu că suferă de migrene să-și administreze tratamentul obișnuit deîndată ce simt că se apropie o criză.
Când se poate trece la un medicament pe bază de codeină?
Utilizate corect, paracetamolul și/sau ibuprofenul calmează majoritatea durerilor. Înainte de a avea în vedere un medicament mai puternic, precum sunt cele care conțin codeină, trebuie să verificăm dacă primul analgezic administrat a fost în doză suficientă, la intervale corecte. Asocierea paracetamol-codeină poate fi recomandată de medic în cazul unor dureri intense (probleme dentare, coaste rupte…). Codeina, un derivat al morfinei, acționează asupra percepției durerii la nivelul creierului. Dar are efecte secundare importante și este recomandată numai cu aviz medical.
Măsuri de precauție
Atenție la riscurile supradozării în cazul paracetamolului! Numeroase preparate farmaceutice conțin paracetamol: de exemplu, medicamentele pentru tratarea răcelii și gripei. In doze mari, paracetamolul devine toxic pentru ficat. Nu asociați mai multe antiinflamatoare! Medicamente cu denumiri diferite pot avea aceeași substanță de bază (apirină, ketoprofen, ibuprofen).
Dacă durerea este din ce în ce mai mare, în ciuda antialgicului administrat, consultați medicul!Durerea nu este o boală, ci un simptom și este important a i se cunoaște cauza. Dacă este vorba despre o durere pe care o cunoaștem bine, recurentă sau cronică (durere de cap, reumatism), dar care la un moment dat se schimbă, crește, trebuie consultat medicul. La fel este indicat și în cazul unei dureri noi, violente, mai ales digestivă sau toracică. Sau dacă durerea este însoțită de alte simptome: stare de rău, febră înaltă, semne locale. În aceste cazuri nu este indicată automedicația, ci se impune controlul medical de urgență.