GUVERN PĂMÂNTEAN – GUVERN CERESC

Adi Cristi

Adi Cristi

În timp ce Sorin Roşca Stănescu a fost scos din competiţia anti-băsesciană, „pe mâna lui”, Victor Ponta nu ezită să-şi radicalizeze atacul  împotriva şefului statului, mutând polul de atenţie din curtea liberalilor în curtea PSD, redeşteptând fobia împotriva „duşmanului nr.1 al poporului român”, cum este catalogat Traian Băsescu de şapte milioane de români, ieşiţi la vot, la referendumul organizat pentru demiterea preşedintelui în vara anului 2012.

Evident ni se va servi „rezultatul final al acestui referendum”, prin care Traian Băsescu a fost repus în funcţie, după aproape două luni de suspendare. Există în acest tip de atitudine, aparent corectă, o mare capcană în care până astăzi    s-au dus de-a berbeleacul toţi cei care au încercat să-şi asume victoria care, din punct de vedere legal, s-a dovedit a fi o mare înfrângere. Se poate spune că, USL a pierdut pe nesiguranţa ei această victorie aşteptată şi construită de poporul român, prin marile bâlbâieli de care a dat dovadă în pregătirile acestui referendum. Useliştii au vrut cu tot dinadinsul să-l spulbere pe Traian Băsescu şi nu au văzut obstacolul frontal în care au intrat ca berbecii. Dar, dacă vom vorbi despre treaba pe care a făcut-o poporul, atunci, din acest punct de vedere, el a fost câştigător, chiar dacă rezultatul obţinut a fost pus într-o altă cheie, dictată în aşa fel încât „albul să fie negru”, pentru că, aşa s-a decis „acolo sus”. Evident că nimeni nu ştie precis unde este „acolo sus”.

De această dată, Victor Ponta se dezlănţuie. Loveşte dur în Traian Băsescu. Şi îl compară voalat cu dictatorul nazist Adolf Hitler. El a arătat că cineva făcea o comparaţie a situaţiei de astăzi cu anul 1944, când aliaţii erau destul de aproape.
„Toţi ştiau că se apropie victoria, dar mai ştiau că cel împotriva cărora luptau nu va accepta înfrângerea, că va face cât mai mult rău. Şi eu sunt convins şi vă spun şi dumneavoastră că Traian Băsescu ne va mai face nouă, PSD, USL, cât mai mult rău va putea până la anul. De aceea trebuie să câştigăm bătăliile, pentru a putea încheia această perioadă de război a românilor împotriva românilor”..

Nu există moment din ziuă sau din noapte în care premierul României să nu uite de „pactul de coabitare” şi să devină atât de virulent faţă de Traian Băsescu încât acesta „îşi pierde uzul raţiunii”, condamnând toate realizările actualei guvernări, chiar dacă, acestea, în marea lor parte, sunt agreate şi super-vizate de „prietenii lui din totdeauna de la FMI şi Comisia Europeană”.

Singurii aliaţi ai preşedintelui Traian Băsescu, din exterior, rămân aliaţii săi politici din PPE, aliaţi care „îi mai cântă-n strună” atunci când ziariştii doresc să nuanţeze o serie de afirmaţii de complezenţă, desprinse dintr-o serie de declaraţii vădit partizane pentru cei din familia PPE (din care face parte şi PDL- partid ce încă se mai confundă cu Traian Băsescu, la Bruxelles), cum sunt cele la care lucrează neobosită comisarul european Viviane Reding.

Victor Ponta nu ezită totuşi să vorbească, la recentul Consiliul Naţional al PSD, despre nevoia de dialog, toleranţă şi solidaritate, după „măcelul” executat la adresa preşedintelui Traian Băsescu: „Trebuie să fim întotdeauna cei mai dornici de dialog, cei mai capabili de toleranţă şi de solidaritate, pentru că, altfel, vom rămâne cel mai mare şi cei care strâng pe toţi ceilalţi împotriva lor”.

Şi, tot Victor Ponta, nu ezită să fie un părinte bun pentru ai săi, încercând să-i motiveze acum, când ţara mai are încă un an de băsescianisme: „Anul viitor se încheie o perioadă politică şi istorică, însă e foarte important cu ce o înlocuim. Ştiu că şi dumneavoastră aţi cam obosit după atâtea războaie, mulţi aţi fost răniţi, mulţi aţi fost persecutaţi în această perioadă, mulţi încă sunteţi. Ştiu că poate vi se pare dificil, dar mesajul meu pentru dumneavoastră este că mai avem încă un an de bătălii politice, pentru că mai avem încă o perioadă în care nu vom avea linişte şi pace. Vă rog să vă găsiţi resursele pentru victoria finală, toate rănile de până acum le putem totuşi gestiona pentru a câştiga victoria finală”.

Între timp, iarna dă semne să ne cuprindă a îmbrăţişare sau a sugrumare. Cine mai ştie ce ne aşteaptă de la celălalt guvern, de la guvernul ceresc al Naturii?