Ficatul este un organ puternic şi rezistent al corpului, iar în unele cazuri semnalele de alarmă se pot observa abia în stadii avansate ale bolii. De aceea, este important să ştiţi care sunt simptomele bolilor de ficat, pentru a depista problema cât mai timpuriu.
Fără activitatea ficatului nu am putea să digerăm mâncarea, să absorbim nutrienţii sau să eliminăm substanţele toxice din organism. Cu toate că acest organ are proprietatea de a se regenera, anumite elemente îl pot afecta atât de grav, încât pot cauza serioase probleme de sănătate. În momentul în care ficatul nu mai funcţionează în parametrii nor-mali, organismul nu mai poate face faţă obezităţii, oboselii, bolilor cardiovasculare sau tulburărilor digestive.
Cu toate că bolile ficatului nu dau simptome clare care să ne trimită imediat la medic, există anumite manifestări organice care ne semna-lează că ficatul suferă. Unul dintre primele simptome constatate de medici în tulburările hepatice este starea permanentă de oboseală. Bolnavii resimt oboseala şi slăbiciunea chiar şi după o noapte de somn sau după o săptămână de odihnă.
Pigmentarea pielii este un alt indiciu al bolilor de ficat. Pielea se decolorează şi capătă nuanţe gălbui, deoarece afectarea hepatică determină acumularea în exces de bilirubină (pigment biliar prezent în sânge). Pe faţă pot apărea pete decolorate, iar albul unghiilor devine uşor gălbui.
Suprasolicitarea ficatului provoacă tulburări digestive
Afecţiunile ficatului se pot manifesta şi prin apariţia unor probleme de ordin digestiv. În această situaţie, ar fi bine să evitaţi alimentele „grele” precum cele bogate în grăsimi, zahăr, aditivi şi făină albă, dar şi alcoolul sau tutunul.
În plus, dacă ficatul nu funcţionează cum trebuie, se pot observa schimbări în ceea ce priveşte tranzitul intestinal, cum ar fi scaun moale pentru perioade îndelungate, constipaţie, balonare asociată cu diaree şi gaze sau modificări ale culorii urinei şi scaunului.
Starea de sănătate a ficatului poate fi verificată şi după aspectul limbii, susţin unii specialişti. Astfel, bolnavul are senzaţia de gust acru în gură şi greaţă, simte frecvent un gust preponderent amar şi are gura uscată, sau nu mai simte gustul alimentelor.
În alte cazuri, predomină o senzaţie de gust sărat indiferent de ali-mentul care este consumat şi apare senzaţia de greaţă imediat după masă. Totodată, pacientul poate avea limba permanent uscată şi o senzaţie de căldură în zona limbii.
Cum putem preveni bolile de ficat
Medicii recomandă evitarea consumului excesiv de alcool, întrucât ficatul este responsabil de filtrarea toxinelor din organism, iar această funcţie este compromisă de ingerarea unor cantităţi mari de alcool. Cantitatea admisă pentru o persoană sănătoasă este de 175 de ml de vin sau 350 de ml de bere pe zi, dar pentru cei cu afecţiuni hepatice, alcoolul este strict interzis. Mai mult, nu amestecaţi medicamentele cu alcoolul.
Alimentaţia joacă un rol esenţial în prevenirea afecţiunilor hepatice, aşa că trebuie evitate mâncărurile semi-preparate, sau alte alimente bogate în proteine şi carbohidraţi.
De asemenea, respectaţi regulile de igienă, spălaţi-vă des pe mâini, mai ales înainte de masă şi evitaţi expunerea la poluanţii comuni cum ar fi fumul de ţigară sau vaporii de vopsea.