Esofagita

w560xh316_esofagitaEsofagita este o inflamaţie a mucoasei care căptuşeşte la interior esofagul, organul tubar care transporta mâncarea din faringe către stomac. Dacă nu este tratată, esofagita poate cauza probleme ale deglutiţiei (înghiţitului) precum şi ulcere şi cicatrici ale esofagului. În unele cazuri esofagita poate duce la dezvoltarea unei afecţiuni denumite „esofag Barrett”, care constituie un factor de risc pentru apariţia cancerului esofagian.

Esofagita poate fi cauzată de o infecţie sau de o iritaţie a esofagului.Infecţiile pot fi cauzate de bacterii, virusuri, fungi sau boli care slăbesc sistemul imunitar.

Una dintre infecţiile care poate cauza esofagita este candida. Această infecţie a esofagului este cauzată de aceeaşi ciupercă întâlnită şi în cazul candidozei vaginale. Infecţia se dezvoltă în esofag atunci când sistemul imunitar este slăbit (cum ar fi la persoanele HIV pozitive sau la diabetici). Este uşor de tratat cu ajutorul medicamentelor antifungice. Şi herpesul poate cauza esofagita. Ca şi în cazul candidozei, această afecţiune virală se poate dezvolta în esofag când sistemul imunitar slăbeşte, şi se tratează cu medicamente antivirale.

Iritaţia care poate cauza esofagita poate avea la baza oricare dintre următorii factori: BRGE – boala de reflux gastro-esofagian; Vomă; Intervenţiile chirurgicale; Medicamente precum aspirină sau alte antiinflamatoare; Pastilele prea mari luate cu prea puţină apă sau înghiţite înainte de culcare; Substanţele toxice ingerate; Herniile; Sechelele radioterapiei.

Simptomele esofagitei include dificultăţi la înghiţit sau înghiţit anevoios şi dureros;senzaţia de arsură;senzaţia de amar în gură;senzaţia de corp străin în gât; ameţeli; vomă.

Dacă aveţi oricare dintre aceste simptome este indicat să contactaţi medicul în cel mai scurt timp.

Odată ce medicul a efectuat un examen clinic amănunţit şi s-a uitat peste antecedentele medicale, poate recomanda efectuarea unor investigaţii pentru stabilirea diagnosticului de esofagita.

Tratamentul esofagitei depinde de cauză acesteia.Tratamentele posibile includ:

– Medicamentele care blochează producţia de acid, precum medicamentele antiacide;

– Antibioticele, antifungicele sau antiviralele în cazul infecţiilor;

– Medicamente analgezice;

– Corticosteroizi sistemici pentru a reduce inflamaţia;

– Nutriţia parenterală (intravenoasă), pentru a oferi un răgaz esofagului să se vindece şi în acelaşi timp să nu permită instalarea deshidratării sau a malnutriţiei;

– Endoscopia digestivă superioară pentru a îndepărta fragmente de pastile inclavate în mucoasa esofagiană;

– Tratament chirurgical pentru a îndepărta porţiunile afectate ale esofagului.