Persoanele care au schimbări extreme de dispoziţie, de la depresii severe până la episoade maniace, ar putea suferi o tulburare bipolară.În cursul episoadelor maniace persoanele care suferă de tulburarea bipolară ţin să aibă o dispoziţie euforică, să fie hiperactivi, agitaţi şi fără să simtă necesitatea somnului.
Adesea aceştia cheltuiesc sume mari de bani, ceea ce duce la apariţia problemelor financiare severe. În cursul episoadelor depresive, persoanele care suferă de această tulburare sunt trişti, se simt fără speranţă, vinovaţi şi/sau fără valoare şi au un nivel scăzut de energie. Episoadele de mânie şi depresie se repeta pe tot parcursul vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu tulburare bipolară. Totuşi, marea majoritate a pacienţilor nu prezintă nici un fel de simptome între episoadele maniace sau depresive. Numai o treime dintre pacienţii diagnosticaţi cu tulburare bipolară prezintă câteva simptome (neexplicate încă) între episoadele de mânie şi/sau depresie.
Este important că tulburările bipolare să fie tratate cât mai curând şi sub supraveghere medicală. Majoritatea celor care suferă de tulburări bipolare pot realiza o stabilizare a schimbărilor de dispoziţie şi a simptomelor asociate cu acestea, urmând un tratament adecvat. Tulburările bipolare sunt afecţiuni recurente în care este necesară terapia pe termen lung. Pentru a controla boală pe termen lung o combinaţie între medicaţie şi un tratament psihosocial reprezintă cea mai bună schema de tratament.Medicamentele cunoscute sub denumirea de „stabilizatori de dispoziţie” sunt de obicei prescrise pentru a stabiliza schimbările de dispoziţie ale pacienţilor cu tulburări bipolare