IASI: SPECTACOLE IN TURNEU

spectacole teatru si opera“GAITELE” TEATRUL NATIONAL
Sambata, 15 Noiembrie 2014 – ora 19:00
Teatrul National Vasile Alecsandri
Pret bilet: 100 lei si 80 lei

„Gaitele” este o satira sociala, dupa cum o numeste Kiritescu, „in care m-am straduit, cu adevar si manie, sa demasc lumea putreda ce mi se dezvaluise in toata hada ei goliciune”. Publicului iesean i se promite un spectacol care va starni hohote de ras si le va aduce buna-dispozitie, prin insasi simplitatea jocului actoricesc. „E considerata cea mai buna comedie romaneasca, care sta cu cinste alaturi de toate comediile lui Caragiale. A avut premiera in luna iulie, la Metropolis, care e un teatru de proiecte. Cu toate acestea, am reusit performanta de a juca de 20 de ori din iulie pana acum”, a precizat Florina Cercel, cea care o va interpreta pe Aneta Duduleanu. Colega ei de scena, Rodica Popescu Bitanescu spune ca aceasta varianta a comediei este cea mai buna realizare din punct de vedere regizoral, fara a fi subiectiva. „Este atat de adevarat, atat de simplu se joaca, cu bun simt. Am putea face o comedie groasa pentru ca textul iti permite, dar se joaca onest, curat. Este cel mai bun spectacol cu «Gaitele», cu cea mai buna distributie”, a mentionat actrita. La fel de laudate au fost scenografia, decorul si costumele.

FA-MI LOC – 1 Decembrie 2014 – ora 19:00
Teatrul National
Fă-mi loc! spune povestea a doi tineri ce se regăsesc în ajunul Crăciunului în cușeta unui tren de noapte. Ea, o fată singură, șarmantă, aventurieră, el, un bărbat cu principii, pus in fața unui eveniment neprevăzut ce-i va răsturna întreaga existență.Suntem în ajunul Crăciunului. E momentul în care simțim mai mult ca oricând să fim înconjurați de familie și de cei pe care îi iubim cu adevărat.Hazardul îi aduce pe Manuel si Camilla împreună, doi oameni ce nu au aparent nimic în comun, ceea ce va genera nenumărate “scântei”. Însă amandoi caută să înțeleagă și să SE înțeleagă, amândoi au nevoie să se destăinuie, și mai mult, amândoi au nevoie de a se vindeca de singuratate.
Fă-mi loc! este un spectacol care ne invită să reflectăm asupra propriei noastre existențe dincolo de orice convenientă socială.
DISTRIBUȚIE: Marius Manole, Medeea Marinescu
REGIE: Radu Beligan
ASISTENT REGIE: Mădălina Ciupitu
SCENOGRAFIE: Mădălina Marinescu
LIGHT DESIGN: Roxana Docan
Pret bilet : 70 lei , 60 lei si 50 lei.

CASATORIA
24 Noiembrie 2014 – ora 19:00 – Casatoria, de Nikolai Gogol

Teatrul National Vasile Alecsandri

Teatrul Bulandra Bucuresti prezinta piesa “ CASATORIA “, luni 24 noiembrie orele 19:00 la
Teatrul National Vasile Alecsandri Iasi.

Actiunea se petrece in Sank Petersburg, unde o fata batrana si cu ceva zestre doreste sa se marite cu un domn bine vazut in societate, un nobil, un om cu caracter. Ea isi trimite petitorii pe la toti care dintr-un motiv sau altul sunt inca celibatari. Intr-un final ii sunt prezentati 5 barbati, fiecare cu un trecut ,fiecare cu temerile sale. Acum cand sunt atatia pretendenti la mana domnisoarei Agafia, lucrurile par se se complice, o hotarare este tare greu de luat. Ar lua de la fiecare cate ceva, de la unul gura, de la altul urechiile, de la altul nasul, de la altul statura astfel incat sa construiasca barbatul perfect pentru ea.  Un prieten bun de al lui Podkolesin, este Kocikariov un functionar care este casatorit tot cu ajutorul unei petitoare dar mariajul nu s-a dovedit a fii ceva foarte placut. Luptand pentru prietenul sau , seful de departament Podkolesin , acesta baga tot felul de intrigi intre Agafia si ceilalti 4 domni care doresc mana acesteia. Printr-un concurs de imprejurari Podkolesin ramane singurul pretendent la acest mariaj, insa inainte de decizia finala acesta fuge pe gem.
Cu o distributie de invidiat:ANDREEA BIBIRI (fata de maritat Agafia Tihonovna), DANA DOGARU (matusa Arina Panteleimonovna), MARIANA MIHUT ( petitoare Fiokla Ivanovna), CORNEL SCRIPCARU (functionar,expeditor Podkolesin ), RAZVAN VASILESCU (prietenul lui Kocikariov ), DORU ANA (sef de departament Ivan Pavlovici Omleta), IONEL MIHAILESCU ( ofiter de infanterie in rezerva Anucikin ), VICTOR REBENGIUC (marinar  Jevakin ), MARIUS CHIVU ( furier Panteleiev) , ANA IOANA MACARIA (fata in casa Duniaska), SERBAN PAVLU (servitorul lui Podkolesin , Stepan ), spectacolul care are o durata de 3 ore te tine captiv in scaun oferindu-ti momente de comedie de inalta clasa.
Pret bilet:120 lei si 100 lei.

DINEU CU PROSTI de FRANCIS VEBER – Marti 18 Noiembrie ora 20:00
Teatrul National Iasi

Dineu cu prosti e o piesa vesnic actuala.In primul rand prin calitatea scriiturii si , fara doar si poate , datorita transparentei actiunii, usor de adaptat in orice societate posibila.Personajul principal este un mare naiv, el face parte din familia personajelor etalon ce au fost intruchipate de mari artisti ai tuturor timpurilor.
Ceea ce creeaza deliciul acestei piese este confruntarea intre cinismul declarat sustinut de suficienta celor care cred ca reprezinta miezul societatii si oamenii simpli, retrasi, inteligenti dar timizi, potential creatori,care se trezesc fata-n fata cu situatii limita.
Putem si rade la acest Dineu…,dar si ascundem un plans discret atunci cand ne dam seama ca superioritatea morala, in lumea noastra, e asigurata de oamenii curati, cinstiti, simpli si generosi.Rasul declansat si ironia bufa reprezinta aspectele tonice ale acestei confruntari.Radem cu pofta si ne bucuram ca dreptatea are ultimul cuvant.Prostul piesei, care starneste hohote de ras in final, se dovedeste a fi chiar acela ce se crede superior si de nezdruncinat.
Putem spune ca e vorba de o comedie amara, dar in acelasi timp sunt convins ca plecam acasa marcati de un binecuvantat catharsis comic.
Concluzia piesei ne descreteste fruntea sin e permite sa-l imbratisam pe cel naiv si sarac, adica pe Francois Pignon.Celelalte personaje sunt fiecare reprezentante ale lumii de azi in toate dimensiunile ei, toate insa complet supuse conflictului principal si tensiunilor create intre cei doi eroi – Pierre Brochant si Francois Pignon.
Sper ca publicul atasat Teatrului National sa se bucure din plin la aceasta comedie cu o cariera de invidiat si sa aprecieze calitatea exemplara a distributiei, cea mai buna distributie posibila a unui Dineu cu prosti cat se poate de …special.

Distributia: (in ordinea intrarii in scena )
Pierre – ION CARAMITRU
Christine – COSTINA CIUCIULICA
Archambaud – ALEXANDRU GEORGESCU
Francois – HORATIU MALAELE
Leblanc – DORIN ANDONE /TOMI CRISTIN
Marlene – MEDEEA MARINESCU
Cheval – ALEXANDRU BINDEA
Regia si ilustratia muzicala
ION CARAMITRU

Scenografia
FLORINELA POPESCU FARCASANU
Organizatori
EUGEN LIVIU PATRASCU si GABI POPESCU
Pret bilet : 120 lei ; 100 lei

“Revizorul”
8 Decembrie 2014 – ora 19:30
Teatrul National

Biletele se pot achizitiona la pretul de 100 si 120 de lei (in functie de locul pe care il alegeti in sala).
Horatiu Malaele si George Mihaita pe scena Teatrului National Vasile Alecsandri

Doi dintre cei mai iubiti actori de comedie, artistul-vrăjitor Horatiu Malaele si directorul Teatrului de Comedie Bucuresti, George Mihaita, aduc pe scena Teatrului National Vasile Alecsandri, celebra satira politica a lui Nikolai Gogol, “Revizorul”. Spectacolul de teatru, in regia lui Horatiu Malaele, a fost primit cu entuziasm atat de public, cat si de critici, pe toate scenele nationale si internationale pe care s-a jucat. Cele mai importante ziare britanice au elogiat spectacolul “Revizorul”, cu ocazia Festivalului International Fringe, din Edinburgh, laudand “inalta calitate profesionala si de un comic extraordinar al piesei”.
Maestru in arta actoriei, Horatiu Malaele demonstreaza cu “Revizorul” ca este un creator de mare valoare si ca regizor. Piesa uimeste printr-un umor dramatic, perfect construit si riguros urmarit pe tot parcursul sau. Primarul si apropiatii sai, administratori ai vietii publice, traiesc drama mediocrilor, starnind un ras amar publicului. Umorul e provocat pe muchie de cutit, pentru ca spectatorul face haz de necazul sau.
Duminica, 8 decembrie, ora 19:30, la Teatrul National Vasile Alecsandri, asigurati-va ca petreceti o seara de exceptie impreuna cu mari actori ai scenei romanesti!
Biletele se gasesc la Casa de Cultura a Studentilor.