Liiceanu: „O idee care ne sucește mințile”- o carte-replică, născută din afinitățile celor trei autori ai săi

Scriitorul Gabriel Liiceanu a declarat sâmbătă la Târgul Gaudeamus că volumul „O idee care ne sucește mințile”, pe care îl semnează alături de Horia-Roman Patapievici și Andrei Pleșu, este „o carte replică” la modul în care comunismul a putut să „sucească mințile”.

„Este o carte despre comunism și despre felul în care comunismul poate să sucească mințile”, a spus autorul.

El a observat că există mai multe atitudini negative în ceea ce privește raportarea la regimul comunist — „uitarea celor care l-au trăit”, „ignoranța celor care nu l-au trăit” și „frica celor care nu fac față provocărilor libertății”.

De asemenea, scriitorul a adăugat că „O idee care ne sucește mințile” este o carte realizată de trei persoane cu afinități intelectuale și născută din „indignare”.

Horia-Roman Patapievici a spus, la rândul său că, față de evaluarea clară aplicată regimului fascist, în ceea ce privește comunismul există o „evidentă lipsă de claritate morală”.

Andrei Pleșu a amintit de aderența unor mari scriitori la gândirea comunistă și la lipsa de critică din partea societății.”Veți găsi în această carte multe citate din opere clasice”, a spus Pleșu, citând din Jean-Paul Sartre. „Cei care se opun comunismului trebuie lichidați. Nu e suficient să-i băgăm în pușcării, pentru că din pușcării mai pot să iasă. Trebuie împușcați”, l-a citat acesta pe autorul francez.

„Mi se spune că unele citate sunt prea dure, că le scot din context. Cam în ce context ar putea fi acest citat… drăgălaș?”, s-a întrebat intelectualul român.

Potrivit lui Pleșu, unul dintre motivele pentru care a fost scris acest volum este și pentru a afla răspunsul la întrebarea dacă „așa ceva (comunismul — n.r.) merită luat de la început”.

Volumul „O idee care ne sucește mințile” de Andrei Pleșu, Horia-Roman Patapievici și Gabriel Liiceanu a apărut la editura Humanitas.

Târgul Gaudeamus, unde a avut loc lansarea, se desfășoară la Pavilionul Central Romexpo până duminică.