Președintele Băsescu a semnat decretul prin care Aurescu este numit ministru de Externe

Președintele Traian Băsescu a semnat luni decretul de numire a lui Bogdan-Lucian Aurescu în funcția de ministru al Afacerilor Externe, informează Administrația Prezidențială.

De asemenea, șeful statului a semnat luni decretul prin care se ia act de demisia lui Teodor Meleșcanu de la Ministerul Afacerilor Externe și se constată încetarea funcției acestuia de membru al Guvernului.

Pe 18 noiembrie, Teodor Meleșcanu a demisionat din funcție, pe motiv că nu toți românii din străinătate au reușit să voteze la alegerile prezidențiale. În aceeași zi, premierul Victor Ponta i-a propus pentru funcția de ministru de Externe pe ambasadorul României la UE, Mihnea Motoc, și pentru cea de vicepremier și ministru al Culturii pe secretarul de stat Hegedus Csilla.

Ulterior, șeful statului a semnat decretele privind numirea celor doi miniștri propuși.

Pe 19 noiembrie președintele Traian Băsescu a declarat că în cazul lui Mihnea Motoc, propus ministru de Externe, trebuie îndeplinite anumite proceduri pentru ca acesta să nu se afle în incompatibilitate, și anume demisia acestuia din corpul diplomatic și revocarea din funcția de ambasador la UE, printr-un decret contrasemnat de premier.

„Cu privire la numirea celor doi miniștri, am decis să fac numirea ministrului de Externe și a ministrului Culturii simultan și în momentul de față avem chestiuni de ordin legal care trebuie derulate înainte de numirea ministrului de Externe. (…) În momentul de față, deși eu am semnat decretele (…), trebuie duse până la capăt procedurile pentru a preveni situația de incompatibilitate pentru domnia sa. Și aceste lucruri implică două acțiuni. Una este demisia domniei sale din corpul diplomatic și a doua este revocarea din funcția de ambasador”, a spus Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Totodată, șeful statului declara la acea dată că nu poate avea obiecții cu privire la ministrul propus al Culturii, Hegedus Csilla, chiar dacă a văzut în spațiul public dezbateri privind afacerea familiei acesteia care ar fi legată de bani europeni, arătând că responsabilitatea aparține celor care au făcut această nominalizare.

Administrația Prezidențială anunță că ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a lui Hegedus Csilla în funcția de ministru al Culturii și viceprim-ministru și a lui Bogdan Aurescu în funcția de ministru al Afacerilor Externe va avea loc luni, la ora 19,00, la Palatul Cotroceni.