Vâlcov: La rectificare 2,3 miliarde de lei merg către plata titlurilor executorii

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat că prin rectificarea aprobată miercuri de Guvern au fost alocate peste 4,4 miliarde de lei, iar cele mai importante plăți – 2, 3 miliarde de lei – merg către achitarea titlurilor executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, reprezentând tranșa aferentă anului 2015.

Restul sumelor vor fi alocate după cum urmează: 457 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor stabilite în sarcina ANRP, 100 de milioane de lei pentru Armata română, 523 de milioane de lei pentru achitarea arieratelor înregistrate în contabilitatea administrațiilor publice locale, 30 de milioane de lei pentru plata de arierate a spitalelor aflate în subordinea ministerelor Transporturilor, Sănătății și Justiției, 165 de milioane de lei pentru plata primei de stat către bănci, 152 de milioane de lei pentru finalizarea proiectelor ex-ISPA, 126,8 de milioane de lei pentru finanțarea drepturilor asistenților personali, 20 de milioane de lei pentru asigurarea sumelor necesare titlurilor executorii la ministerul Mediului, 16 milioane de lei pentru Serviciul Român de Informații, 40,6 milioane de lei pentru Metrorex și 9 milioane pentru ministerul Culturii.

„Ca urmare a acestei rectificări, veniturile vor crește cu 1,3 miliarde de lei. (…) Toate aceste lucruri au fost posibile și ca urmare a execuției și a încasărilor foarte bune din acest an. La 11 luni (noiembrie 2013 — noiembrie 2014) avem o creștere de 6,4%, aproximativ 12 miliarde de lei venituri suplimentare anul acesta față de anul trecut”, a anunțat Vâlcov.

Acesta a mai spus că atât FMI cât și Comisia Europeană „susțin proiectul de rectificare și apreciază faptul că guvernul a reușit să devanseze onorarea unor obligații de plată și titluri executorii în 2014, creând astfel un spațiu fiscal pentru 2015 „.

Ministrul delegat pentru buget a adăugat că discuțiile cu FMI și CE pentru bugetul pe anul viitor vor începe de miercuri, la nivel tehnic.