Candida este una dintre cele mai obişnuite infecţii gastrointestinale şi apare în urma proliferării în exces a unei ciuperci asemănătoare cu un ferment, numită Candida albicans, a cărei denumire înseamnă “ inocent şi alb”, sugerând ceva delicat şi pur.În realitate însă, Candida albicans este o specie de fungi care se înmulţeşte, migrează şi eliberează toxine, chinuindu-ne cu nenumărate simptome neplăcute, cum ar fi problemele intestinale, alergiile, disfuncţiile hormonale, afecţiunile cutanate, durerile articulare şi musculare, aftele, tulburările emoţionale etc., dintre care multe sunt asociate cu alte boli şi sunt adesea diagnosticate greşit.Persoanele infectate cu acest microb văd adesea Candida ca pe un duşman împotriva căruia trebuie să poarte un război lung şi hotărât, însă singura cale sigură spre victorie este să îi înţelegem tacticile şi să pornim împotriva sa o ofensivă cu toate armele (mai ales cele naturiste).De cele mai multe ori, tocmai noi suntem cei care creăm singuri această situaţie extrem de supărătoare. Mâncăm mult zahăr, care încurajează fermentarea, luăm multe antibiotice după ureche (care reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii), care reduc numărul bacteriilor prietenoase şi creează mai mult spaţiu în intestine pentru microbii patogeni, mergem la sală şi ne injectăm fel şi fel de medicamente steroidiene şi luăm tot felul de tratamente hormonale care ne slăbesc sistemul imunitar, astfel încât acesta nu mai are puterea să lupte cu agenţii patogeni şi, încă din fragedă pruncie, suntem expuşi unui dezechilibru major al florei intestinale, tocmai din cauza prafurilor care se transformă instant în lapte şi care ne perturbă activitatea normală din intestine.Altfel spus, Candida nu poartă întreaga vină, având în vedere că noi, oamenii, creăm factorii favorizanţi.De aceea, îţi propunem să îţi asumi responsabilitatea pentru ponoasele trase şi să încerci, pe viitor, să urmezi cele 4 sfaturi de bun simţ, oferite de către Patrick Holford, unul dintre pionierii de marcă în domeniul noilor abordări ale sănătăţii şi nutriţiei, în cartea sa de referinţă „Îmbunătăţeşte-ţi digestia – Ghid pentru un sistem digestiv sănătos”, care vor împiedica orice încercare a acestei ciuperci să îţi mai dea bătăi de cap.