Albumul „Civilizația epocii brâncovenești” a fost lansat oficial vineri, la Biblioteca Centrală Universitară din Capitală, iar evenimentul la care au fost prezenți, printre alții, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul și academicianul Răzvan Theodorescu încheie seria de manifestări Anul Brâncoveanu.
Ministrul Ioan Vulpescu a apreciat că albumul este „cel mai important eveniment care încheie Anul Brâncoveanu”. Ministrul Culturii a citit, la acest eveniment, din prefața pe care o semnează într-un alt volum despre personalitatea domnitorului român — „Constantin Brâncoveanu în cronici de epocă”.
„Aceasta este marea lecție a lui Constantin Brâncoveanu. Pentru el, Țara Românească nu a fost doar un teritoriu care, bine administrat, să le ofere locuitorilor un nivel acceptabil de siguranță personală și de prosperitate materială. Un stat nu înseamnă doar poliție și justiție dreaptă, sănătate și economie. O țară există, de fapt, atât timp cât produce cultură. Iar diriguitorul treburilor publice are obligația de a le furniza cetățenilor nu numai prosperitate și siguranță materială, ci și acces la cunoaștere și cultură”, a declarat ministrul, care a spus că este convins că și anul 2015 va fi sub semnul lui Brâncoveanu.
La rândul său, episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a spus că Brâncoveanu a fost „un voievod care a devenit un adevărat simbol pentru poporul nostru”, un „domn iubitor de cultură”. Episcopul vicar patriarhal a subliniat că Anul Brâncoveanu coincide și cu celebrarea a 25 de ani de la Revoluția din 1989.
Totodată, academicianul Răzvan Theodorescu a vorbit despre domnitorul Constantin Brâncoveanu și a notat că personalitatea acestuia era una apropiată de contemporaneitate. „Pentru mine, Brâncoveanu este apropiat pentru că este contemporanul nostru… a trăit ca noi, a năzuit ca noi, a ezitat, a așteptat”, a adăugat Răzvan Theodorescu.
La evenimentul de lansare au mai luat cuvântul Constantin Bălăceanu Stolnici și arhitectul Sorin Vasilescu.