Contestarea bugetului de stat la Curtea Constituțională a României /CCR/ poate întârzia aplicarea măsurilor din ianuarie 2015, iar bugetul pe 2014, împărțit la 12 luni, nu permite acordarea acestor majorări pe care ni le-am asumat, a declarat, marți, după ședința de Guvern, ministrul Muncii, Rovana Plumb.
‘Reiau apelul către cei doi co-președinți ai PNL, către doamna co-președinte Alina Gorghiu și către domnul co-președinte Vasile Blaga, de a retrage decizia pe care au luat-o de a contesta la Curtea Constituțională Legea bugetului de stat. Eu cred că trebuie să continuăm toate măsurile bune pe care le-am început în 2012, să putem în 2015 să punem în aplicare toate acele măsuri care sunt finanțate din bugetul de stat privind creșterea economică și repartizarea într-un mod echitabil a beneficiilor economice. Practic, prin contestarea la Curtea Constituțională a bugetului de stat se poate întârzia în ceea ce privește aplicarea măsurilor din ianuarie 2015 privind creșterea salariului minim pe economie, măririle salariale pentru cele două categorii de bugetari și mă refer aici la cei care lucrează în sistemul public de sănătate, cât și cei care lucrează în sistemul de educație. De asemenea, se pot întârzia acele măsuri privind indemnizațiile sociale, respectiv creșterea cu 42 de lei a alocațiilor pentru cei 500.000 de copii, creștere pensiei minime sociale de la 350 la 400 de lei, dublarea alocațiilor de hrană pentru copii la 16 lei și dublarea alocației de hrană zilnică pentru persoanele adulte care se află în sistemul de protecție specială, cât și creșterea cu 16% a indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități’, a explicat ministrul Muncii.
Întrebată de ce nu se pot face plăți din bugetul pe 2014 pentru măsurile din 2015, Rovana Plumb a menționat că acest lucru nu este posibil, întrucât execuția bugetară pentru anul viitor prevede mai mulți bani decât s-a consemnat în anul în curs.
‘Bugetul pe 2015 prevede mult mai mulți bani decât pe cele 12 luni din 2014, în ceea ce privește toate angajamentele și măsurile pe care noi ni le-am asumat. Bugetul de stat pe 2014 împărțit la 12 luni nu ne conferă posibilitatea ca, în ianuarie, să acordăm toate acele majorări pe zona de protecție socială, cât și pe zona creșterii salarizării în cele două sectoare importante ale economiei, sectorul educației și sectorul medical’, a spus Rovana Plumb.
Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost aprobat, duminică, de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Parlamentarii au votat bugetul de stat cu 339 voturi „pentru” și 141″împotrivă”.
Ulterior, deputatul liberal Eugen Nicolăescu a informat că grupurile parlamentare ale PNL vor contesta la Curtea Constituțională bugetul de stat pe anul 2015, pe motiv că este neconstituțional. „Avem două argumente: principiul legalității și principiul respectării angajamentelor internaționale”, a explicat Nicolăescu, în plenul Parlamentului.
În replică, premierul Victor Ponta a făcut un apel la responsabilitate, arătând că eventuala contestare la Curtea Constituțională a bugetului de stat pe 2015 va determina amânarea creșterii pensiilor, acordarea subvențiilor sau reducerea TVA în turism.
Curtea Constituțională va discuta pe 29 decembrie sesizarea PNL privind bugetul de stat pe anul 2015, au anunțat, luni, oficiali ai CCR.