Botoșani: Portariuc (PSD) cere un fond național pentru achiziția terenurilor agricole din țară

Președintele executiv al organizației județene Botoșani a Partidului Social Democrat (PSD), Ovidiu Portariuc, va propune premierului Victor Ponta crearea unui fond de investiții național care să aibă ca obiectiv achiziția terenurilor agricole aflate la vânzare în România.

Portariuc și-a exprimat, sâmbătă, pe o pagină de socializare, temerea că în câțiva ani străinii vor prelua toate terenurile agricole românești, la prețuri foarte mici în comparație cu cele din Uniunea Europeană, dar și că ‘românii se vor afla în vizită în țara lor’.

‘În perioada sărbătorilor, am mers prin județ, pe la bunici, am vorbit cu oamenii de la țară mai mult decât mi-a permis timpul în ultima perioadă. Toți mi-au transmis un mesaj pe care îl știam de ceva vreme: se cumpără pământ cu o viteză uluitoare în ultima perioadă. Mii, zeci de mii de hectare își schimbă proprietarii. În acest ritm, în 5-6 ani, românii vor fi în vizită prin țară’, a scris Portariuc.

El consideră că în condițiile unei potențiale crize alimentare, România trebuie să își asigure resursele de cereale, iar pentru aceasta este nevoie de o intervenție a statului.

‘Criza alimentară bate la ușă! Ce face statul român? Doarme? De ce nu pune bazele unui fond de investiții național alimentat de la buget sau din subscripție publică pentru a achiziționa teren agricol? Proprietarul face mai întâi o ofertă inițială către statul român și apoi către ceilalți clienți publici sau privați! Măcar un milion de hectare pentru început, pe care îl poate arenda unor mari firme, românești sau străine și încasa redevențe. Valoarea va crește în timp, iar națiunea va avea de câștigat! Voi propune acest lucru premierului cu prima ocazie!’, a mai adăugat Ovidiu Portariuc.