Monica Macovei solicită excluderea lui Victor Ponta din Baroul București

Europarlamentarul Monica Macovei i-a solicitat, marți, avocatului Ion Ilie-Iordăchescu, decanul Baroului București, excluderea premierului Victor Ponta din Baroul București, arătând că renunțarea acestuia la titlul de doctor în drept ar anula diploma pe baza căruia a fost primit fără examen în avocatură.

„Decizia domnului Victor Ponta de a renunța la titlul de doctor în drept anulează pe cale de consecință și Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire în profesia de avocat cu scutire de examen, potrivit art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea 51/1995. O persoană fără diplomă de doctor în drept nu poate fi primită în profesia de avocat fără examen de admitere, așa încât calitatea de avocat a domnului Ponta a încetat”, afirmă Macovei în scrisoarea menționată.

Totodată, în comunicatul de presă remis AGERPRES și care însoțește scrisoarea Monicăi Macovei, europarlamentarul precizează că, dacă Ponta dorește să fie avocat, trebuie să dea examen și să parcurgă toate căile de pregătire, „ca orice alt candidat”.

„Ponta nu poate renunța la titlul de ‘doctor’ fără să piardă titlul de conferențiar, fără să fie exclus din profesia de avocat și fără să returneze banii câștigați prin acest furt intelectual, inclusiv prin contractele cu statul pe care le-a avut ca avocat”, a adăugat Macovei.